• Macron spune că americanii au fost mai ambițioși în achiziția de vaccinuri
  • Emmanuel Macron regretă că UE nu a avut mai mult curaj
  • Angela Merkel crede că doar prin contractele UE toate țările au putut avea acces la vaccin

Uniunea Europeană s-a mişcat prea încet în asigurarea vaccinului anti Covid pentru ţările membre, spune Emmanuel Macron. Preşedintele francez precizează că toţi experţii anunțau că nu vom avea vaccin mai devreme de un de zile şi i-a lăudat pe americani, care au investit mai mult în serul anti Covid.

Americanii au avut un merit în vara lui 2020, au spus «hai să îndepărtăm toate piedicile şi să o facem». Aşa că acum au mai mult. Au fost mai ambiţioşi decât noi. Şi oricât am fi investit noi în măsuri de acompaniere, ei au investit în vaccin şi cercetare. Cred că trebuie să fie o lecţie pentru noi. Am greşit să nu fim ambiţioşi, să nu fim nebuni şi să spunem că e posibil, mergem şi noi. Poate că suntem prea raţionali“, spune Emmanuel Macron, președintele Franței.

Angela Merkel laudă însă modul în care Uniunea Europeană a făcut contractele şi spune că a fost singurul mod de a asigura vaccinul pentru toate ţările membre. Asta după ce Germania a încercat să semneze contracte pe cont propriu cu producătorii de vaccin.

Recomandări

CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G
MET GALA 2024
IOHANNIS SE ÎNTÂLNEȘTE CU BIDEN
GATES ÎȘI VINDE IAHTURIURILE
CUM ARATĂ UK LA UN AN DE LA ÎNCORONARE?

Merkel spune că, pe viitor, cheia succesului nu va fi cât vaccin cumpără Europa, ci cât poate produce.

Putem vedea clar că fabricile britanice produc pentru Marea Britanie, Statele Unite nu exportă și de aceea trebuie să știm ce poate fi produs în Europa, mai ales că trebuie să ne gândim că ne vom confrunta cu mutațiile virusului pentru mult timp. Asta înseamnă că subiectul va depăși limitele acestui an“, spune cancelarul Germaniei, Angela Merkel.