• La Craiova, vaccinarea a început cu întârziere din cauza problemelor sistemului informatic
  • Zeci de persoane au aşteptat în frig
  • În Craiova, din 12 centre de vaccinare, doar două au fost deschise

La Craiova, etapa a doua a vaccinării a început cu întârziere. Fiindcă platforma gestionată de STS nu a funcționat, doar doi oameni au fost vaccinați în jumătate de oră. Afară, în frig, oamenii de la coadă și-au vărsat nervii pe polițiști.

Întrebat de ce se întârzie, un polițist spune: „Nu aş putea să vă răspund. Noi, în momentul în care se va deschide, o să strigăm oamenii. De asta îi şi îndrumăm să meargă în maşină.“

Nina Colceru, farmacist: „În platformă era ora 8. Suntem atâţia oameni. Puteau să se gândească. Sunt vârstnici. Dumnezeule mare, cum să faci aşa ceva? Puteau să spună ora 9, ora de început.“

Elena Budulan are 73 de ani și a avut, deja, COVID. Farmacist de meserie, Elena știe cât de important e să se vaccineze. Așa că s-a programat de când au început înscrierile. Astăzi trebuia să fie vaccinată la 8 dimineața, însă a trebuit să aștepte 45 de minute la ușa centrului de vaccinare.

Elena Budulan, persoană care s-a vaccinat: „Am venit la 8. O oră. Mi-aş fi dorit să fie mai… Sistemele astea de înregistrare aţi văzut că nu merg.“

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Lui Tudor Chiriţescu, platforma i-a jucat de două ori feste. I-a luat mult să se programeze, iar astăzi a așteptat și el aproape o oră ca să fie vaccinat.

Tudor Chirițescu, persoană care s-a vaccinat: „Am sunat la telefonul ăla. 150 de apeluri.(…) Când am reuşit, a spus că-mi dă un număr că trebuie să sun, de fapt, la Direcţia de sănătate Publică. Şi atunci, am sunat o nepoată care se pricepe şi a reuşit să mă programeze.“

Într-o oră, la cele două centre din Craiova au fost vaccinați doar 14 oameni. Corina Diaconescu, coordonatorul unuia dintre centre, spune că datele au fost procesate manual, după ce platforma gestionată de STS a picat.

Maria Diaconescu, coordonator centru de vaccinare: „Dacă se recunoştea programarea la intrare, toate datele veneau automat aici, la doamnele, în tabletă, şi nu se mai pierdea timp. Verificau datele, doamna administra vaccinul. În momentul când era vaccinul administrat se dădea click SALVEAZĂ şi atunci datele automat ajungeau la calculatorul celălalt unde se eliberează certificatul cu toate datele personale.

După două ore de la deschiderea centrelor de vaccinare, STS a anunțat că a rezolvat problema și că platforma e funcțională. Cu toate acestea, site-ul funcționează și acum cu întreruperi.

În Dolj, cel mult 720 de persoane se pot programa, zilnic, la vaccinare. În județ au fost aprobate 26 de centre de vaccinare, însă doar 4 au fost deschise. Două sunt în Craiova.