• Macron spune că americanii au fost mai ambițioși în achiziția de vaccinuri.
  • Emmanuel Macron regretă că UE nu a avut mai mult curaj.
  • Angela Merkel crede că doar prin contractele UE toate țările au putut avea acces la vaccin.

Emmanuel Macron critică Uniunea Europeană pentru modul în care a reușit să asigure vaccinul anti-COVID. Preşedintele francez precizează că toţi experţii anunțau că nu vom avea vaccin mai devreme de un an de zile şi i-a lăudat pe americani, care au investit mai mult în serul anti Covid.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: „Americanii au avut un merit în vara lui 2020, au spus „hai să îndepărtăm toate piedicile şi să o facem”. Aşa că acum au mai mult. Au fost mai ambiţioşi decât noi. Şi oricât am fi investit noi în măsuri de acompaniere, ei au investit în vaccin şi cercetare. Cred că trebuie să fie o lecţie pentru noi. Am greşit să nu fim ambiţioşi, să nu fim nebuni şi să spunem că e posibil, mergem şi noi. Poate că suntem prea raţionali.”

Dar Uniunea Europeană are parte și de laude, dar de la Angela Merkel, în contextul în care Germania a încercat să semneze contracte pe cont
propriu cu producătorii de vaccin. Merkel spune că, pe viitor, cheia succesului nu va fi cât vaccin cumpără Europa, ci cât poate produce.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: „Putem vedea clar că fabricile britanice produc pentru Marea Britanie, Statele Unite nu exportă și de aceea trebuie să știm ce poate fi produs în Europa, mai ales că trebuie să ne gândim că ne vom confrunta cu mutațiile virusului pentru mult timp. Asta înseamnă că subiectul va depăși limitele acestui an.”

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM