• Medicii de familie primesc bani proporțional cu procentul de pacienți imunizați
  • Unii medici spun că banii sunt o pomană de la stat
  • Plata doctorilor ridică probleme etice, spune sociologul Vladimir Ionaș

Știi și tu că lumea nu se înghesuie la vaccinare. Așa a ajuns guvernul să apeleze la medicii de familie, cărora le-a promis bani, în funcție de numărul de oameni trimis la imunizare. Mai mulți medici s-au simțit jigniți, însă, de ceea ce, spun ei, e o pomană de la stat.

Ion Cotojman, preşedintele Federaţiei Sindicale Hipocrat: „Personalul medical nu vrea pomană şi nu vrea mai nimic. Adică, noi suntem asistenţi medicali, doctori, avem un jurământ, noi ne facem datoria. Avem asistenţi medicali care vaccinează în şcoli, în medicina de familie, şi n-au cerut niciodată bani suplimentari faţă de salariul pe care-l luau. De ce să jignim personalul medical cu sume modice?”

„Se aruncă populaţiei acest concept că medicii sunt plătiţi pentru a face lucruri şi aşa mai departe. În realitate este un fake news. Nu face bine nici activităţii de vaccinare. S-ar putea să întâlnim o reticenţă crescută în rândul populaţiei după această manevră.”, adaugă Ion Cotojman.

Alții se tem că banii primiți pentru vaccinare vor fi percepuți ca un fel de șpagă.

Gindrovel Dumitra, vicepreşedintele SMF din România: „Eu ştiu că-n România, orice activitate pe care o desfăşori, în afara programului de lucru se plăteşte. Dacă cineva califică toate aceste aspecte ca fiind mită, îmi pare foarte rău, dar o campanie de vaccinare ca să aibă succes trebuie să fie bazată pe elemente realiste şi în noiciun caz pe elemente subiective”

Sociologul Vladimir Ionaș spune că măsura ridică mai multe probleme etice.

Vladimir Ionaș, sociolog: „E o soluţie pentru a-i convinge pe oameni. Medicul de familie poate să-i transmită fiecărui pacient încrederea de care are nevoie. Ridică câteva semne de întrebare moral, mai ales, pentru că nu vorbim de calitate, ci de cantitate şi nu ştiu cât de corect este lucrul acesta.”

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT