• Guvernul olandez a fost supus criticilor pentru că a început târziu campanie de vaccinare anti-Covid
  • Sanna Elkadiri, asistentă medicală, a fost prima beneficiară a vaccinului
  • Israelul rămâne pe primul loc în lume la rata de vaccinare
  • În România, autorităţile mai mult încurcă vaccinarea

La aproape două săptămâni faţă de majoritatea ţărilor din UE, şi Olanda a început programul de vaccinare. Ţara e în mijlocul unui lockdown de cinci săptămâni, în urma ratelor mari de infectare. De la începutul pandemiei, au murit aproape 12.000 de persoane din cauza COVID-19.

În acelaşi timp, eforturile globale de imunizare se intensifică. Israelul rămâne pe primul loc în lume cu peste un 1.300.000 de persoane vaccinate.

Rata de vaccinare e de 15.83 la o sută de persoane. Marea Britanie, Danemarca şi Germania sunt şi ele în top 10.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

România nu face parte din primele 17 ţări din Europa din punctul de vedere al ratei de vaccinare. La noi haosul este cuvântul de ordine la vaccinare. Centrele nu sunt gata, vaccinurile se plimbă de la un spital la altul în cutii de pizza. Iar autorităţile responsabile dau din umeri.

Corespondenții Aleph News au întrebat prefecții din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Dolj şi Constanţa câte centre de imunizare sunt acolo și cum sunt organizate. Doar cel din Constanța a avut răspuns. Prefectul de Cluj, lipsește de la serviciu tocmai în aceste zile delicate.

Între timp, Europa funcționează ca o mașină cu motorul bine uns. La Köln, un întreg spaţiu comercial a fost transformat în centru de vaccinare. 5.000 de localnici pot fi imunizați în fiecare zi. Germania are 440 de centre, iar Israel 325. Unul dintre cele mai mari este în piaţa Rabin, din Tel Aviv. 5.000 pot să fie vaccinați acolo în fiecare zi.