• Marea Britanie susține că doza de rapel ar acționa eficient împotriva variantei Omicron.
  • Omicron ar prezenta un risc de reinfectare de la trei până la opt ori mai mare decât varianta Delta.

Dozele de rapel COVID-19 restabilesc în mod semnificativ protecția împotriva bolii ușoare cauzate de varianta Omicron, a anunțat vineri Agenția britanică de securitate sanitară. Primele rezultate ale unei analize au arătat o activitate neutralizantă redusă împotriva Omicron.

„Aceste prime estimări trebuie tratate cu prudență, dar ele indică faptul că, la câteva luni după a doua injecție, există un risc mai mare de a contracta varianta Omicron în comparație cu tulpina Delta”, a declarat Dr. Mary Ramsay, șefa departamentului de imunizare din cadrul UKHSA, adăugând că se așteaptă ca protecția împotriva bolilor grave să rămână mai mare.

Cu toate acestea, atunci când a fost suplimentat cu o doză de vaccin Pfizer, a existat o protecție de aproximativ 70% împotriva infecției simptomatice pentru persoanele care au primit inițial vaccinul AstraZeneca și de aproximativ 75% pentru cele care au primit vaccinul Pfizer. UKHSA a reiterat că a constatat că Omicron a avut un avantaj de creștere față de Delta și un risc de trei până la opt ori mai mare de reinfectare.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Aceasta a precizat că două studii britanice care nu au fost încă prezentate public și trei studii internaționale au sugerat că Omicron a redus de la 20 până la 40 de ori anticorpii neutralizanți în comparație cu virusurile utilizate pentru dezvoltarea vaccinurilor. UKHSA a precizat că, deși niciun caz de Omicron nu a dus până acum la spitalizare sau deces și că nu există date suficiente pentru a evalua gravitatea Omicron.