
Riscul de miocardită şi pericardită după vaccinarea anti-COVID este confirmat de realizatorii unui studiu. Totuşi, se întâmplă foarte rar, iar starea pacienţilor evoluează favorabil.
Reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România au analizat concluziile unui studiu recent al EPI-PHARE.
Cercetarea confirmă existenţa unui risc rar de miocardite şi pericardite în termen de 7 zile de la vaccinarea împotriva COVID-19 cu un vaccin ARNm (Comirnaty-Pfizer şi Spikevax-Moderna) la persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 50 de ani, în special la tinerii între 12 şi 29 de ani.
TOP ARTICOLE
- Şeful ANAF a demisionat. Lucian Heiuş: „Regret că nu pot duce până la capăt procesul de modernizare și proiectele începute”
- Uganda promulgă o lege anti-LGBTQ care include pedeapsa cu moartea
- Inteligența artificială poate genera coroane dentare personalizate în câteva secunde. Care sunt avantajele și riscurile
Acest risc este mai mare cu vaccinul Spikevax, este altă concluzie a studiului. Totodată, cercetarea confirmă şi evoluţia clinică favorabilă a cazurilor de miocardită şi pericardită după vaccinare.
Nu au fost raportate decese în rândul persoanelor internate pentru miocardită sau pericardită în urma vaccinării, susţin reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România.
Aceste date noi de farmaco-epidemiologie nu pun sub semnul întrebării raportul beneficiu/risc al vaccinurilor Pfizer şi Moderna, a căror eficacitate împotriva formelor severe de COVID-19 trece de 90%, este concluzia specialiştilor.
Partenerii noștri
O tânără actriţă fără prea multe resurse financiare a găsit un al doilea job pe care îl poate face oricine şi care îi asigură mai mult decât veniturile necesare. Lucrează doar două luni pe an şi câştigă suficient pentru tot anul, călătoreşte în lume cu avioane private şi iahturi şi conduce maşini Porsche şi Tesla în timpul serviciului