STUDIU. Se confirmă riscul de miocardită şi pericardită după vaccinare, dar este rar

Vaccin anti-COVID Sursa Foto: HEPTA

Riscul de miocardită şi pericardită după vaccinarea anti-COVID este confirmat de realizatorii unui studiu. Totuşi, se întâmplă foarte rar, iar starea pacienţilor evoluează favorabil.

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România au analizat concluziile unui studiu recent al EPI-PHARE.

Cercetarea confirmă existenţa unui risc rar de miocardite şi pericardite în termen de 7 zile de la vaccinarea împotriva COVID-19 cu un vaccin ARNm (Comirnaty-Pfizer şi Spikevax-Moderna) la persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 50 de ani, în special la tinerii între 12 şi 29 de ani.

Acest risc este mai mare cu vaccinul Spikevax, este altă concluzie a studiului. Totodată, cercetarea confirmă şi evoluţia clinică favorabilă a cazurilor de miocardită şi pericardită după vaccinare.

Nu au fost raportate decese în rândul persoanelor internate pentru miocardită sau pericardită în urma vaccinării, susţin reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România.

Aceste date noi de farmaco-epidemiologie nu pun sub semnul întrebării raportul beneficiu/risc al vaccinurilor Pfizer şi Moderna, a căror eficacitate împotriva formelor severe de COVID-19 trece de 90%, este concluzia specialiştilor.