• România atinge astăzi pragul de 1 milion de persoane vaccinate după două luni și jumătate de la începutul campaniei
  • Targhetul este de peste 10 milioane de români vaccinați până în septembrie
  • Etapa a treia ar putea începe la jumătatea lunii aprilie

UPDATE – ora 12.00: Valeriu Gheorghiță a fost cel care a vaccinat persoana cu numărul 1 milion. Este vorbă despre o femeie în vârstă care s-a declarat încântată de faptul că a reușit să se vaccineze.

Suntem în etapa a doua a campaniei de vaccinare şi astăzi atingem pragul de 1 milion de oameni vaccinaţi în România. Targhetul pentru imunizarea populaţiei este să vaccinăm peste 10 milioane până în septembrie.

Azi se va administra doza de vaccin cu numărul un milion. Am ajuns la un milion de români vaccinați în două luni şi jumătate, de când a început campania de vaccinare. Dintre care, peste 700.000 de persoane s-au vaccinat cu Pfizer, primul ser disponibil din România, aproape 80.000 cu Moderna, al doilea vaccin pe care îl avem de la data de 4 februarie.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Cu AstraZeneca s-au vaccinat doar 140.000 de este şi ultimul ser pe care l-am primit şi am început să îl folosim din 15 februarie. S-au înregistrat în jur de 6.000 de reacții adverse la nivel naţional, însă doar una a fost mai gravă şi anume un şoc anafilactic, în rest au fost minore şi uşoare.

În conferinţa de ieri de la Guvern, autoritățile au făcut public și calendarul livrărilor pentru perioada următoare. De la Pfizer primim puţin pest un milion de doze. Moderna ne livrează în martie peste 2 milioane şi jumătate de doze şi AstraZeneca peste un milion. Iar pe 11 martie aşteptăm veşti pentru vaccinul Jhonson & Jhonson.

Etapa a treia de vaccinare

Etapa a treia de vaccinare nu ştim exact când va începe, cel mai probabil la jumătatea lunii aprilie. Coordonatorul campaniei a spus că e greu de estimat, depinde foarte mult de numărul de programări. Însă, în cazul în care vor rămâne locuri disponibile pe platformă, ele vor fi alocate populaţiei generale.

Începând din data de 15 martie se vor putea înscrie pe listele de aşteptare şi persoanele din etapa a treia. Momentan avem 435 de centre de vaccinare și urmează să se mai deschidă 50 la jumătatea lunii martie.

„Pentru toată campania de vaccinare sunt prevăzute aproximativ 750 de centre de vaccinare, toate aceste centre cumulând peste 1.760 de cabinete de vaccinare. Mai spuneam și cu alte ocazii, vor putea fi asigurate peste 100.000 de persoane care ar putea fi vaccinate zilnic în toate aceste cabinete de vaccinare”,a spus Valeriu Gheorghiță.