• România se află pe penultimul loc la rata vaccinării din Uniunea Europeană.
  • La începutul lunii mai s-au administrat cele mai multe doze de vaccin zilnic.
  • Media europeană de vaccinare cu cel puțin o doză este de 55%.
  • Toate obiectivele de vaccinare fixate de autorități au fost un eșec.
  • Stela Kyriakides, comisar european pentru sănătate ajunge vineri în România.

Campania de vaccinare împotriva COVID-19 este în cădere liberă. De pe primele locuri, la începutul campaniei de vaccinare, România a ajuns acum la coada Uniunii Europene. Doar Bulgaria a vaccinat mai puțin decât noi. Vineri, comisarul european pentru sănătate, Stela Kyriakides ajunge la București. Principalul subiect de discuție va fi strategia pe care România trebuie să o adopte pentru a ajunge la nivelul celorlalte țări membre.

Am început bine, dar nu am reușit să menținem ritmul de vaccinare. Începând cu a doua etapă a campaniei numărul celor vaccinați a început să crească. Punctul maxim a fost în registrat la jumătate lunii mai când au fost administrate aproape 120.000 de doze pe zi. Asta este și capacitatea de vaccinare pe care am avut și pe care nu am exploatat-o. După jumătatea lunii mai numarul imunizarilor a început să scadă, astfel încă am ajuns ca în această lună lună să avem o medie 16.000 de doze pe zi. În plus, știm că o parte din centrele de vaccinare au fost închise, iar la altele si-a scurtat programul.

Oricum am calcula, rata de vaccinare de la noi este cam la jumatate din cea a Uniunii Europene. 25% din populația României a primit cel puțin o doză de vaccin, în timp ce media europeană este de 55% La polul opus se află Malta, Belgia și Danemarca care au ajuns su sunt aproape să ajungă la imunitatea de masă.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ

Obiectivele autorităților pentru perioada următoare

Autoritățile nu mai au în acest moment ținte de vaccinare. Nici cele pe care le-au avut până acum nu au fost atinse. Prima țintă și primul eșec – 5 milioane persoane vaccinate până la 1 iunie. A urmat apoi cea de 10 milioane de vaccinați până la 1 august.