- Sistemul de învăţământ s-a pus pe făcut liste
- Cei din şcoli şi universităţi sunt întrebaţi dacă vor să se vaccineze
- Andreea Casariu, profesor de istorie îţi spune că vaccinarea ar fi benefică
- Sorin Câmpeanu vrea campanie de informare pentru cadrele didactice
Vaccinarea profesorilor este unul dintre subiectele zilei. Ce se face acum, în acest sens? Liste.
La Iaşi fiecare şcoală trebuie să anunţe până în 12 ianuarie lista cu cei care vor să se imunizeze. Andreea Casariu, profesoară de istorie la Colegiul Mihail Sadoveanu din Paşcani, recunoaşte că s-ar simţi în siguranţă dacă s-ar întoarce la catedră după ce a fost imunizată.
Andreea Casariu, profesor de istorie, Colegiul „Mihail Sadoveanu” Paşcani: „Cred că ar trebui incluşi profesorii pe listă prioritară, pentru că şcoala este veriga unde interacţionează profesorii, elevii, părinţii şi este un sistem în care sunt implicate foarte multe persoane. Şi atunci cred că o vaccinare a profesorilor ar fi benefică.”
Liste au început să se facă şi în învățământul superior. Universitatea din Craiova trebuie să trimită listele la minister până în 15 ianuarie.
Universtitatea din Craiova a declarat pentru Aleph News:
„În această perioadă se realizează o estimare a numărului de angajaţi ai Universităţii din Craiova care au disponibilitate de vaccinare împotriva COVID-19. Situaţia a fost solicitată de Ministerul Educaţiei şi va cuprinde atât personalul didactic titular, asociat, auxiliar, cât şi personalul nedidactic.”
340.000 de oameni sunt angajați în educaţie, spune Sorin Cîmpeanu. Pentru a-i ajuta să ia o decizie, ministrul cere ajutor de la UMF-uri.
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: „La aceste întrebări fireşti răspunsul trebuie să fie unul profesionist şi credibil. Eu, ca ministru al Educaţiei nu pot să am credibilitate în furnizarea unor răspunsuri cu privire la vaccinare. Nu am competenţă. Trebuie să răspundă prin webinarii, prin promovare publică la toate aceste întrebări fireşti cei care au competenţă.”
Sunt mulți profesorii care abia așteaptă să se vaccineze.
Cristina Timofte, profesor de matematică, Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iaşi: „Eu sţiu că nu sunt profesori care nu cântăresc foarte bine această opţiune. Ştiu de asemenea, că profesorii sunt foarte bine intenţionaţi şi culeg informaţii din foarte multe surse de informare care sunt verificate. Evident că noi toţi ne dorim să ne vedem cu elevii noştri şi să restabilim relaţiile pe care le aveam.”
Educaţia este importantă, o spune şi secretarul Sănătăţii din Marea Britanie, unde o parte din şcoli sunt deschise.
Matt Hancock, ministrul Sănătăţii în Marea Britanie: „Procentul profesorilor care se infectează cu coronavirus nu este mai mare decât al restului populaţiei, deci recomandările de sănătate publică din spatele poziţiei pe care ne-o asumăm sunt cele pe care populaţia ar trebui să le urmeze pentru că, desigur, educaţia este şi ea importantă, în special pentru sănătatea pe termen lung a populaţiei.”