CNCAV a realizat studiul de eficienţă a vaccinării împotriva COVID-19 în rândul persoanelor vaccinate, comparativ cu evoluţia persoanelor nevaccinate. Concluzia este că vaccinurile protejează în proporţie covârşitoare împotriva infectărilor, a spitalizărilor şi a deceselor.

Potrivit CNCAV, eficienţa împotriva infecţiei, analizată pentru fiecare tip de vaccin, începând cu 14 zile de la efectuarea dozei 2 este următoarea: Comirnaty/BioNTech Pfizer: 84.1% (CI: 81.8-86.1), Spikevax/Moderna: 93.1% (CI: 84.1-97.0) şi Vaxzevria/AstraZeneca: 71.1%.

Administrarea vaccinului Janssen a debutat la data de 4 mai 2021 şi nu s-au acumulat suficiente date pentru perioada raportată (până la 31 mai a.c.) anunţă CNCAV. Eficienţa acestui tip de vaccin va fi evaluată în perioada următoare.
Eficienţa cumulată pentru toate tipurile de vaccin, calculată după 14 zile de la efectuarea dozei 2 este după cum urmează: împotriva infecţiei- 84.4%, împotriva spitalizării- 91.8%,împotriva internării în ATI- 92.8% şi împotriva decesului- 95.1%.

Recomandări

CUM SE SIMTE PRINȚESA KATE?
WILLIAM FACE O VIZITĂ SECRETĂ
PUTIN CONDIȚIONEAZĂ PACEA
DECA FACE SCHIMBĂRI
CE VEZI AZI? BRIDGERTON
BEC AMÂNĂ DECIZIA PENTRU COSTINEȘTI

Întrucât riscul de evoluţie severă a bolii variază în funcţie de populaţia analizată, eficienţa vaccinării împotriva infecţiei, a spitalizării, internării în ATI şi a decesului în urma COVID-19 a fost calculată ajustat, în funcţie de vârstă, sex şi săptămâna testării.

În România, vaccinarea împotriva COVID-19 a redus de peste 5 ori riscul de infecţie, de peste 10 ori riscul de spitalizare, de aproape 14 ori riscul de internare în ATI şi de peste 20 de ori riscul de deces în urma COVID-19.

O altă concluzie observată a fost că protecţia împotriva spitalizării, internării în ATI şi a decesului este de peste 50% încă de la administrarea dozei 1, la minimum 14 zile de la efectuarea acesteia.

CNCAV a realizat studiul de eficienţă a vaccinării împotriva COVID-19 în rândul persoanelor vaccinate, comparativ cu evoluţia persoanelor nevaccinate. Setul de date analizat a inclus peste 2,7 milioane de teste (pozitive şi negative), colectate de la peste 1,7 milioane de persoane, cu vârsta de peste 16 ani şi cu istoric cunoscut de vaccinare împotriva COVID-19.

Studiul s-a efectuat în perioada februarie – mai 2021, atunci când varianta Alfa a virusului era dominantă în România.