• Cercetătorii au studiat 131 de femei care au primit fie vaccinurile Pfizer, fie Moderna COVID-19.
  • Femeile însărcinate sau care alăptează au avut un răspuns imun la fel de puternic ca și femeile care nu sunt însărcinate.
  • Copiii lor au dezvoltat niveluri ridicate de anticorpi de combatere a bolilor

Vaccinurile COVID-19 de Pfizer și Moderna sunt eficiente pentru femeile însărcinate, acestea consolidându-și răspunsul imun la boală și chiar transmițând anticorpi de protecție copiilor lor, potrivit unui studiu citat de Business Insider.

Studiul, publicat joi în American Journal of Obstetrics and Gynecology, a analizat 131 de femei care au primit unul dintre cele două vaccinuri în intervalul decembrie – martie, dintre care 84 erau însărcinate și 31 alăptau.

Cercetătorii,care provin inclusiv de la Harvard, MIT și Spitalul Brigham and Women, au descoperit că femeile însărcinate și care alăptează au avut un răspuns imun la vaccin la fel de puternic ca și cele 16 femei care nu erau însărcinate sau care alăptau.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Mai mult, au descoperit că vaccinurile imunizează mult mai bine copii decât dacă ei ajung să se infecteze. Testând sângele din cordonul ombilical și placenta, aceștia au descoperit că bebelușii născuți de femei care au primit vaccinul au avut niveluri de anticorpi anti-COVID cu mult mai mari decât bebelușii născuți de femei care anterior au făcut COVID-19, au notat cercetătorii.

Studiu spune că vaccinarea femeilor însărcinate este sigură

Cercetarea se adaugă unui număr tot mai mare de studii care indică faptul că administrarea unui vaccin COVID-19 este potrivit pentru femeile însărcinate.

Dr. Andrea Edlow, expert în medicină materno-fetală la Massachusetts General Hospital din Boston, care a fost co-autor al studiului, a declarat pentru NBC: „Acest studiu este o piesă esențială a puzzle-ului pentru a putea să oferim femeilor însărcinate și care alăptează consiliere bazată pe dovezi referitoare la vaccin”.

În martie, CDC a declarat că nu au existat efecte adverse ale vaccinului în studiul efectuat pe 30.000 de femei însărcinate.