• Vaccinarea s-a făcut în etape. Primii care au beneficiat de vaccin au fost angajaţii din sistemul sanitar.
  • În 28 decembrie, s-a lansat platforma pentru programarea online la vaccinare, care a fost asaltată în scurt timp de sute de mii de români.
  • În 15 ianuarie 2021, a început etapa a doua de vaccinare, cea care se adresa populaţiei cu grad ridicat de risc: adulţi cu vârsta peste 65 de ani, bolnavi cronic şi lucrători care desfăşoară activităţi în domenii-cheie, esenţiale.

În 27 decembrie se împlineşte un an de la prima vaccinare anti-Covid în România. Într-o campanie cu suişuri şi coborâşuri, până acum au fost administrate peste 15 milioane de doze de vaccin.

În 26 decembrie 2020, primele 10.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19 au ajuns la Institutul „Cantacuzino”. O zi mai târziu, s-a dat startul campaniei de vaccinare. Prima persoană vaccinată a fost Mihaela Anghel, asistentă medicală generalistă, membră a echipei medicale care, în data de 27 februarie 2020, a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2.

Vaccinarea s-a făcut în etape

Primii care au beneficiat de vaccin au fost angajaţii din sistemul sanitar.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

În 28 decembrie, s-a lansat platforma pentru programarea online la vaccinare, care a fost asaltată în scurt timp de sute de mii de români.

În 15 ianuarie 2021, a început etapa a doua de vaccinare, cea care se adresa populaţiei cu grad ridicat de risc: adulţi cu vârsta peste 65 de ani, bolnavi cronic şi lucrători care desfăşoară activităţi în domenii-cheie, esenţiale.

În martie s-a dat startul etapei a treia, dedicate populaţiei generale, astfel că din 15 martie au devenit disponibile listele de aşteptare. În acea zi, autorităţile au anunţat că, până la ora 18.00, 47.000 persoane s-au programat la vaccinare, iar 353.332 persoane s-au înscris pe listele de aşteptare pentru a fi notificate atunci când vor fi locuri disponibile.

„În cursul zilei de astăzi, ritmul de înscriere pe listele de aşteptare a crescut de la 322 rezervări/minut în intervalul 09.00-10.00, la 1.243 rezervări/minut între orele 11.00-13.00, ajungând la un maximum de 3.657 rezervări/minut între orele 13:00-15:00”, anunţa atunci CNCAV.

În 5 mai, autorităţile au anunţat că populaţia generală se poate prezenta direct la centre, fără programare, pentru vaccinare.

Din 2 iunie a început şi campania de vaccinare a copiilor cu vârste între 12 şi 15 ani.

A venit însă vara şi campania a încetinit

Ţintele stabilite de autorităţi au fost ratate una câte una. Până la 1 iunie, Guvernul îşi propusese să se ajungă la 5 milioane de persoane vaccinate, iar o ţintă de 10 milioane a fost stabilită pentru 1 august.

„Obiectivul meu şi al Guvernului pe care îl conduc rămâne vaccinarea cât mai rapidă a 10 milioane de români. Pentru asta avem două ţinte: – până la 1 iunie imunizarea a 5 milioane de persoane; – până la 1 august imunizarea a 10 milioane de persoane. Când vom atinge pragul de 10 milioane de români vaccinaţi, putem lua în considerare renunţarea la masca de protecţie. Până atunci, fac apel la fiecare dintre voi să respectaţi măsurile de protecţie şi să mergeţi la vaccinare”, spunea în aprilie premierul de atunci Florin Cîţu.

Ţinta de 5 milioane de români vaccinaţi cu cel puţin prima doză a fost atinsă cu două luni întârziere, în 31 iulie 2021, iar cea de 10 milioane a rămas în stadiul de ţintă şi acum.

„Era o estimare, de fapt”, a spus Cîţu, la începutul lunii iunie, întrebat despre ratarea ţintei.

Pe fondul relaxărilor şi concediilor din timpul verii, tot mai puţine persoane au ajuns în centrele de vaccinare.

Au fost zile în care se vaccinau mai puţin de 10.000 de persoane. Unul dintre recordurile negative a fost atins în 12 septembrie, când autorittăţile au anunţat că în ultimele 24 de ore fuseseră vaccinate cu puţin peste 4.500 de persoane.

În 28 septembrie a început administrarea dozei de rapel (doza 3) în România pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile pe bază de ARN mesager.

OMS a analizat motivele încetinirii campaniei de vaccinare

În octombrie, autorităţile au avut întâlniri cu o delegaţie a OMS pentru a analiza motivele care stau la baza încetinirii campaniei de vaccinare.

„Obiectivul României este de a vaccina 2 milioane de persoane împotriva COVID-19 (prima doză) până la sfârşitul acestui an (45% din populaţie) şi 70% din populaţie până în primul trimestru al anului 2022. Vaccinarea în populaţia generală în România este scăzută şi stagnează, fiind sub media generală a vaccinării regionale”, a transmis atunci CNCAV.

Pe fondul creşterii numărului de îmbolnăviri, în octombrie campania de vaccinare s-a reînsufleţit.

Zi după zi, au fost bătute recorduri în ceea ce priveşte numărul de persoane vaccinate, astfel că în 27 octombie s-a ajuns la aproape 151.000 de persoane vaccinate în 24 de ore.

Interesul pentru vaccinare a scăzut din nou în lunile noiembrie şi decembrie, iar cifrele de acum arată că, de la începutul campaniei de vaccinare în România, peste 7,9 milioane de persoane au primit prima doză de vaccin, aproape 7,8 milioane au schema complete de vaccinare, iar apoape două milioane au şi doza de rapel.