- Nu se știe exact când încep etapele următoare ale campaniei de vaccinare.
- Sunt anunțați 250.000 de angajați în Sănătate, jumătate față de anunțul din decembrie.
- În Slobozia, vaccinul a fost adus la spital în cutii de pizza.
250 de mii de medici vor fi vaccinaţi, în total. Peste 150 de mii de persoane s-au înregistrat pe platformă. 87 de doze sunt declarate pierdute. În ianuarie, aşteptăm un total de 600 de mii în transe saptamanale.
România se poate vaccina abia din primăvară. Dacă nu eşti bolnav, pensionar sau medic, poţi spera la prima doză prin aprilie.
Asta anunţă coordonatorul procesului de vaccinare din România, colonelul Valeriu Gheorghiţă.
Totul depinde doar de cât de repede primim dozele de vaccin. Referitor la vaccinarea medicilor şi a personalului auxiliar, totul este încă neclar.
Din 500 de mii de medici, cât au anunţat initial, au rămas doar 250 de mii pe liste. Colonelul Gheorghiţă spune că aceştia sunt lucrători efectivi, cu carte de muncă, înscrişi în sistemul de sănătate.
Bâlbâială şi pe tema dozelor de vaccin anti-COVID pierdute
Întrebat de Aleph News dacă dozele pierdute sunt urmărite și centralizate, Valeriu Gheorghiță a spus: „Sigur că da. Nu avem pentru că este un proces în dinamică. În registrul electronic național al vaccinărilor sunt incluse toate aceste date, stocurile existente, consumurile şi, respectiv, dozele pierdute”.
Nici colonelul şi nici doamna Pistol, de la Institutul Naţional de Sănătate Publică nu au ştiu să comunice un număr de doze.
După intervenţii şi telefoane în timpul conferinţei, am aflat că s-au pierdut 87, din diverse motive.
Transportul dozelor de vaccin anti-COVID, o altă problemă a autorităților
Nu doar dozele pierdute le dau bătăi de cap autorităţilor ci şi transportul lor.
Mai nou, dozele ajung la spital în cutii de pizza. Colonelul Georghiţă spune că e mai puțin important că ambalajul provine din altă sursă. Important este să se respecte „lanţul de frig”.
„Este doar o întâmplare să semene foarte mult, într-adevăr, cu o cutie de pizza. Nu ştiam despre acest aspect, însă, cred că acest lucru nu are importanţă, adică nu are legătură cu siguranţa în care sunt transportate”, a spus Valeriu Gheorghiță.