- Utilizarea aplicațiilor de dating a scăzut cu 16% în 2024
- Tinder a pierdut peste 500 de mii de utilizatori, iar alte aplicații au scăderi similar
- Utilizatorii percep dating-ul virtual ca repetitiv și plictisitor, spun experții
- Monopolizarea pieței de dating online de câteva compani mari, limitează diversitatea
Te-ai săturat să derulezi profiluri pe aplicațiile de dating? Nu ești singur. Tot mai mulți oameni renunță la aceste platforme, și spun că le simt ca o corvoadă în loc de o oportunitate socială. Scăderile sunt semnificative: 1,4 milioane de utilizatori au renunțat la dating-ul virtual. În schimb au început să caute alternative mai autentice și mai conectate cu realitatea.
De ce oamenii simt dating-ul online ca o corvoadă?
„Structura virtuală este una toxică, odată cu utilizarea filtrelor, modificarea fizionomică a fost vizibilă în momentul în care cei doi se întâlnesc în realitate. Odată cu aplicarea filterlor A.I. poți customiza o fotografie sau un videoclip tu arătând, în interiorul lor, drept uluitorul, fantasticul, fenomenalul, plin de mușchi, fară niciun rid, fară bubă sau pată.
Te întâlnești cu omul și ești normal, ai riduri, ai pete, ai bube, ești grăsuț, și omul spune eu cu cine m-am întâlnit, real? Pai cu mine, pai da, dar în poze arați altfel. A nu e adevărat, e doar un filtru de lumină. Evident că oameni nu își mai doresc să gasesca în spațiul virtual mincinoși.
Și atunci structura care se numește fast dating, respectiv întâlniri rapide, sub 5-7 minute, la mese, care se organizează în diferite locuri publice, în care tu ai ocazie să discuți cu 30 de oameni. Ce pot afla în 7 minute? Nu foarte mult, dar exista posibilitatea să te conectezi cu un om care să-ți devină partener, în felul acesta minciuna dispare” explică psihologul Radu Leca.
Cum afectează lipsa conexiunii reale sănătatea mentală?
„Sănătatea mentală este afectată 100%, fiindcă tu intri în episod anxios, depresiv, fiindcă te simți trădat, mințit, de o persoana toxică. Știu poveștile oamenilor care au vorbit 3 luni de zile, și pe camera, și pe WhatsApp și pe laptop, și toți aveau filtre puse, iar când s-au întâlnit în realitate, dezacordul a fost clar.
Și atunci oameni preferă să se ducă în varianta de fast dating. Văd un om fizionomic identic cu mine, fară filter? Da. Intru în episod anxios sau episod depresiv? Nu. Am grija de mine? Da. Mai sunt mințit? Nu. Și atunci este firesc că oameni să-și doareasca realitatea față de structura virtuală.
Să ne ferească bunul Dumnezeu că tot ce înseamnă aplicații pentru VR să dea dependență, acolo este o alta poveste, în care universul respectiv care se crează special pentru tine iți distruge structura de serotonina și dopamină și tu ajungi să crezi că VR-ul este mai bun decât realitatea” a spus psihologul Radu Leca.