• În Suedia, atât mama cât și tatăl își alocă un timp asemănător pentru a se ocupa de copii
  • Media europeană arată că femeile se implică în procent de 93%, iar bărbații, de 69%
  • Studiul INS arată că în România diferența dintre timpul acordat de femei versus bărbați copiilor este mare

Felul în care îți educi copiii poate fi motiv de ceartă în cuplu. Apar ba reproșuri că unul dintre parteneri nu se implică, ba că se implică prea mult.
Iar asta are repercursiuni asupra celor mici.

Un studiu INS arată că în România diferența dintre timpul acordat de femei versus bărbați copiilor este mare. Femeile se implică în procent de 89%, iar bărbații de 55%.

Suntem sub media europeană care arată cam așa: femeile cu un procent de 93%, iar bărbații 69%.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Raportul INS arată că suntem codași, pentru că e o diferența mare între cât și cum se implică mama versus tatăl. Doar Malta și Grecia stau mai rău decât noi. Au procente de 93% și 95% la femei, iar la bărbați de 56% și 53%.

În top este Suedia, unde, atât mama cât și tata își acolo un tip asemănător pentru a se ocupa de copii. Femeile în procent de 96%, iar barbatii de 90 %. Totul e impartit egal.

În Slovenit procentele sunt asemăntoare – 88% versus 82% . Surpriza vine din Portugalia unde avem 99% grad de implicare a femeii versus 87% pentru barbati. Urmează Finlanda, Luxembourg și Belgia.

Cum influențează implicarea tatălui comportamentul copilului

Potrivit psihologilor, în cazurile în care mama se ocupă in mare parte de copii, chiar daca are baieti, acestia au tendinta fie sa devina prea mamosi si sensibili, fie, din contra, să fie obraznici și răi pentru ca nu au exemplul patern aproape.

În societățile mai tradiționaliste rolurile de gen sunt foarte bine împărțite și se păstrează aceleași stereotipii. Mama de obicei este cea care se ocupă de creșterea copilului, de educația lui și tatăl e implicat în alte activități. În România persistă aceste stereotipuri, deși munca noastră s-a schimbat foarte mult”, a spus Ana Maria Cazan, psiholog.

Ca să eviți eventualele reproșiuri și dezechilibre, Ana Maria Cazan îți spune cât de necesar este ca atribuțiile fiecăruia să fie bine puse la punct. Prezența ambilor părinți în educația copilului este esențială pentru o dezvoltare sănătoasă.

„Tatăl mai mult implicat în activități care presupun sportul, de exemplu sau activități fizice, ei pun accent pe aspecte care duc la dezvoltarea competiției, pe când în cazul mamei e vorba de aspectele emoționale. Atunci când tatăl lipsește lucrurl acesta poate duce la anumite probleme în dezvoltarea copilui”, mai spune psihologul.