• Zilele acestea au apărut în mediul online mai multe filmări cu urși care se plimbă prin Sinaia, Brașov sau Harghita
  • Activiștii de mediu spun că silvicultorii ar trebui să le pună hrana sus, în pădure, ca ei să nu mai fie tentați să ajungă în localități
  • Ghizii montani ne sfătuiesc să facem observație în locurile special amenajate de autorități

Te bucuri când ajungi la munte și vezi, de la balconul hotelului, câțiva ursuleți care se plimbă prin oraș. Nu la fel ar zice locuitorii din stațiune. Zilele acestea au apărut în mediul online mai multe filmări cu urși care se plimbă prin Sinaia, Brașov sau Harghita.

Momentan, apariția urșilor din imagini nu s-a soldat cu pagube, dacă discutăm doar despre cei filmați de localnici și turiști. Ei coboară din pădure în căutare de hrană. Activiștii de mediu spun că silvicultorii ar trebui să le pună hrana sus, în pădure, ca ei să nu mai fie tentați să ajungă în localități. Pentru că nu se întâmplă asta sunt urși care ajung în gospodării și atacă animalele domestice.

Frustrările oamenilor din zonele rurale care au rămas fară vite sau oi se răsfrâng asupra angajaților gărzii forestiere. Cei din Brașov povestesc cum s-au trezit jigniți sau chiar amenințați de unii păgubiți.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Care sunt sfaturile ghizilor montani?

Ghizii montani ne sfătuiesc să facem observație în locurile special amenajate de autorități, adică la observatoarele de urși, nicidecum să mergem unde știm că își fac apariția aceste animale sălbatice și să încercam să le hrănim. Pe de altă parte, când facem drumeții ar trebui să nu fim siguri, să rămânem grupați dacă observăm ursul în pădure, să facem gălăgie, dar nu exagerat încât să se simtă atacat.

Robert Lazăr este ghid și ne explică ce duce la acest conflict om-animal. „Foarte mulți turiști străini vin în România special pentru a vedea fauna și regretă faptul că acum nu mai au urși. Pădurea este din ce în ce mai exploatată de om, mai ales că oamenii lasă cam peste tot gunoi, iar ăsta e un alt factor care duce la schimbarea comportamentului ursului. Aceștia vin foarte des la gunoi pentru că miroase și ei găsesc în gunoi o sursă de hrană“, explică Robert Lazăr.