• O nouă lege daneză cere consimțământul demonstrabil și explicit înaintea unui act sexual
  • Dezvoltatorii unei aplicații promit utilizatorilor o modalitate de a „face consimțământul digital să fie standard”
  • Aplicația criptează și stochează contractul digital pentru a fi descărcat ulterior, dacă este necesar
  • Experții i-au contrazis pe dezvoltatorii aplicației, spunând că este puțin probabil ca acel contract să aibă valoare juridică

Danezii au de acum o nouă aplicație, în conformitate cu noua lege daneză ce necesită consimțământul demonstrabil și explicit înaintea unui act sexual, relatează Irish Times.

Aplicația se numește iConsent, iar dezvoltatorii ei o descriu ca un răspuns practic la noua lege. Cu un singur click pe smartphone. Dezvoltatorii promit utilizatorilor o modalitate de a „face consimțământul digital să fie standard, prevenind neînțelegerile și abuzurile.”

Te conectezi la aplicație cu numărul de telefon, ceri acordul, și abia apoi poți să treci la pasul următor. Totuși, acest acord este valabil doar pentru o singură „utilizare” și expiră după 24 de ore. Deci dacă actul se repetă, va trebui un nou acord.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

În fundal, aplicația criptează și stochează contractul digital pentru a fi descărcat ulterior, dacă este necesar, ca dovadă a consimțământului.

Reacțiile danezilor

Un comentariu la cotidianul danez Politikien a spus că a considerat aplicația o glumă sarcastică. Alte reacții au variat de la „o neînțelegere scandaloasă” la „absurd”. Experții i-au contrazis pe dezvoltatorii aplicației, spunând că este puțin probabil ca acel contract să aibă valoare juridică, dat fiind faptul că fereastra de 24 de ore le permite oamenilor să se răzgândească.

„În sfârșit e aici”, a glumit un alt cotidian, Berlingske, continuând cu „aplicația care face ca sexul să nu mai fie sexy, ci mai mult ca o conferință de presă despre coronavirus”.

Partea tristă din situație

Un profesor de la Școala de Afaceri din Copenhaga și membru al consiliului de etică al datelor din Danemarca a spus că acesta este un prim exemplu de „credință naivă a societăților moderne în tehnologie”, continuând cum că treptat, ființele umane și interacțiunile dintre ele se vor rezuma la date și butoane.

Lene Stavngaard, șefa națională a grupului Sex and Society: „Aplicația cu siguranță nu este soluția pentru obținerea consimțământului. O relație sexuală nu ține de un contract, așa că surprinde complet greșit în raport cu nevoile oamenilor.”

După Suedia în 2018, parlamentarii danezi au votat luna trecută o lege care face ca sexul fără consimțământul explicit să fie o infracțiune. Susținătorii noii legi au declarat că va ajuta procurorii danezi care deseori se luptă pentru a demonstra violența și constrângerile care au fost folosite în timpul unui viol.

Pe aceeași lungime de undă cu Lene Stavngaard este și sexologul Jesper Bay-Hansen, care susține că recurgerea la o aplicație riscă să submineze „abilitatea de a citi pe alții sexual”. „Mă tem că ne desexualizăm viața sexuală, cu prea puțină pasiune și prea multă jurisprudență”, a continuat acesta.