Beatrice, paraolimpică la basket pe două roţi, agresată din cauza rasismului în faţa casei de lângă Roma. Tatăl ei a ajuns la spital

Beatrice, paraolimpică la basket pe două roţi, agresată din cauza rasismului în faţa casei de lângă Roma. Tatăl ei a ajuns la spital Sursă foto: Mediafax
  • Beatrice Ion, o atletă de 23 de ani, a fost ameninţată de un italian nemulţumit că beneficiază de parcare rezervată pentru persoane cu handicap.
  • Tatăl fetei i-a sărit în apărare şi a ajuns la spital cu nasul spart.
  • Personalităţi din peninsulă şi-au manifestat public solidaritatea cu sportiva româncă.

Cei 16 ani petrecuţi în Italia şi palmaresul de campioană europeană la basket pe două roţi nu au salvat-o pe Beatrice Ion de la o agresione cu tentă rasistă. Atleta a povestit nefericita întâmplare pe reţelele sociale. Românca locuieşte cu familia în localitatea Tor San Lorenzo, pe malul Mării Tirreniene. Timp de o săptămână, Beatrice a fost ţinta atacurilor unei familii care închiriase o casă de vacanţă în vecinătate. Italienii erau nemulţumiţi de „privilegiul” atletei de a avea un loc de parcare rezervat. Duminică seara, şicanările s-au transformat în ameninţări şi fraze rasiste.

“Întorceţi-vă în ţara voastră, români de cacao. Am să vă arăt eu vouă”, le-a spus italianul care, mai apoi, l-a pocnit pe tatăl fetei. Viorel Eduard Ion a ajuns la spital cu nasul spart.

Imediat după publicarea postării, Peppino Marchionni, preşedintele echipei Amicacci Giulianova unde activează Beatrice, şi-a exprimat consternarea şi nemulţumirea: “Am aflat cu îngrijorare despre agresiunea laşă pe motive rasiale la care a fost supusă jucătoarea noastră şi familia ei. Flagelul rasismului este încă o problemă actuală şi mondială. Noi condamnăm orice formă de rasism în sport şi în viaţă”.

Beatrice Ion este originară din Orşova, judeţul Mehedinţi. Când avea doar trei luni, în urma unui vaccin aplicat greşit, fata a pierdut capacitatea locomotorie. Familia a plecat în Italia în căutarea unui tratament. La sfatul medicilor, Beatrice a început să joace basket pe două roţi şi a câştigat numeroase campionate naţionale şi europene. În paralel este studentă la Ştiinţele Comunicării de la Universitatea din Teramo (regiunea Abruzzo).