• Lumea nu va reuși să evite depășirea obiectivului stabilit în Acordul climatic de la Paris din 2015 de a limita încălzirea globală la, în mod ideal, 1,5 grade Celsius față de nivelurile de dinainte de era industrială, a declarat Bill Gates.
  • Deși este „grozav” dacă oamenii vor să fie vegani, Gates nu crede că majoritatea oamenilor vor face acest lucru și crede că produsele alternative din carne vor fi „în cele din urmă” foarte bune.
  • Persoanele care doresc să contribuie la atenuarea schimbărilor climatice pot face lucruri precum să voteze, să cumpere o mașină electrică și să rămână optimiste.

Lumea nu va putea evita ratarea obiectivului stabilit în Acordul Climatic de la Paris din 2015 de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius comparativ cu nivelurile preindustriale, potrivit lui Bill Gates, relatează CNBC.

Miliardarul și co-fondatorul Microsoft a răspuns miercuri la întrebările utilizatorilor Reddit și o multe întrebări s-au referit la schimbările climatice, scrie CNBC.

Gates și-a făcut averea lansând compania de software Microsoft, dar de atunci a lansat compania de inovare nucleară TerraPower și o firmă de investiții, Breakthrough Energy, pentru a susține diverse inovații în domeniul schimbărilor climatice și a scris o carte despre schimbările climatice, Cum să evitați un dezastru climatic.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

„Ritmul de inovare se accelerează cu adevărat, chiar dacă nu vom îndeplini obiectivele actuale sau nu vom evita să trecem de 1,5 grade Celsius” , a scris Gates ca răspuns la o întrebare despre cât de bine răspunde lumea la schimbările climatice.

Gates nu este singurul de acestă părere

Un raport publicat la sfârșitul lunii octombrie de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu a concluzionat că nu există „nici o cale credibilă către 1,5° Celsius” .

Gates a mai spus că eforturile de atenuare a schimbărilor climatice vor „încetini progresul pe care îl facem în îmbunătățirea condiției umane” . El a subliniat că în unele părți ale lumii mai mult de 10% dintre copii mor înainte de vârsta de cinci ani și mai mult de 30% nu au suficient să mănânce.

În ciuda perspectivei îngrozitoare a lui Gates, el menține și un anumit optimism: „Încă cred că putem evita un rezultat teribil” , a spus el.

Reactoarele nucleare avansate TerraPower pe care le construiește folosesc sodiu lichid ca lichid de răcire și uraniu ca sursă de combustibil.

„Facem progrese excelente” , a spus Gates, recunoscând totodată că războiul din Ucraina a pus o piedică în planurile TerraPower, deoarece reactoarele plănuiau să funcționeze cu combustibil provenit din Rusia și această relație nu mai este viabilă.

Prima fabrică TerraPower este programată în Wyoming și urmează să fie pusă în funcțiune până în 2030, a spus Gates. „Acest lucru poate aduce o contribuție imensă la provocările climatice, deoarece va fi un cost scăzut și foarte sigur” , a scris Gates.

Gates a sprijinit mai multe companii care lucrează pentru a produce produse din carne fără carne, inclusiv Beyond Meat și Impossible Foods, a spus el utilizatorilor Reddit. El susține, de asemenea, Memphis Meats (care a fost redenumită sub numele de Upside Foods), a spus Gates, și care preia celule de la un animal real și crește produsele în medii de laborator.

„Cred că în cele din urmă aceste produse vor fi foarte bune, chiar dacă ponderea lor este mică astăzi”, a spus Gates pentru Reddit. Este important să inovăm modalități de a produce alternative de carne, care să țină cont de schimbările climatice, deoarece „pentru oamenii care vor să devină vegani, este grozav, dar nu cred că majoritatea oamenilor vor face asta” , a spus Gates.

Dincolo de dietă, Gates susține, în general, teza conform căreia crearea de alternative de energie curată rentabile este cea mai bună modalitate de a lupta împotriva schimbărilor climatice.

„Cheia este ca produsele curate să fie la fel de ieftine ca produsele poluante în fiecare zonă de emisie – avioane, beton, carne etc.” , a spus Gates pe Reddit. „Numai așa putem cere tuturor țărilor din lume să se schimbe. Dacă costă mult în plus, nu vom reuși. ”