Ce condiții trebuie să respecți dacă vrei să ai acasă un câine care face parte dintr-o rasă periculoasă

  • Câinii periculoşi sunt grupaţi în două categorii, în funcţie de rasă.
  • În prima categorie intră câinii de luptă sau de atac.
  • Când îl scoți la plimbare, trebuie obligatoriu să îi pui botniță și zgardă, în caz contrar, plătești între 1.500 și 3.000 de lei amendă.

Te gândești să îți iei un câine pe care să-l crești? Atunci fii atent!
Sunt câteva lucruri importante de care trebuie să ții cont, mai ales dacă vrei un câine agresiv.

Întâi de toate, trebuie să ai 18 ani ca să poți crește un câine agresiv. Apoi, câinele trebuie dresat de mic! Însă nu il poți duce oriunde sau la oricine, spune Paul, care dresează câini de 15 ani.

„Câinii nu se nasc agresivi, dar datorită antrenamentelor făcute de nespecialişti devin agresivi. Nu putem lucra la agresivitatea unui câine fără control şi fără obedienţă”, afirmă Paul, dresor de câini.

Două categorii de câini în funcție de rasă

Câinii periculoşi sunt grupaţi în două categorii, în funcţie de rasă.
În prima categorie, intră câinii de luptă şi câinii de atac, cum este Pitbull-ul.
În cea de-a doua, se regăsesc rase precum Bull Terrier-ul sau Ciobănescul Caucazian.

Este foarte important să știi și tu ce ai de făcut pentru a nu-ți transforma câinele din „cel mai bun prieten” într-o „fiară”. Iar singurul care te poate învăța asta este dresorul.

Disciplină, apoi agresivitate pentru pază

„Prima oară se face disciplină, control asupra câinelui şi, după caz, în funcţie de ce doresc proprietarii câinilor, se poate lucra la agresivitate pentru pază, protecţie şi pentru apărarea teritoriului”, explică Paul, dresor de câini.

Așadar, disciplină este cuvântul de ordine și nu i se aplică doar câinelui, ci și ție ca stăpân. Așa că ține minte: când îți scoți câinele la plimbare, trebuie să îi pui botniță, zgardă sau ham și să-l ții în lesă. Altfel, ești numai bun de plată. Amenda poate să ajungă până la 3.000 de lei.