• Coeficientul de inteligență (IQ) este utilizat pentru a măsura nivelul de inteligență al unei persoane.
  • Scorurile sunt obținute prin completarea de către participanți a unor teste standardizate.
  • Scorul IQ dat este relativ la cel al inteligenței generale a populației.

Cele mai mari IQ-uri înregistrate vreodată se situează între 200 și 250 IQ – dar ce înseamnă asta mai exact? Coeficientul de inteligență (IQ) este utilizat pentru a măsura nivelul de inteligență al unei persoane. Scorurile sunt obținute prin completarea de către participanți a unor teste standardizate care măsoară abilitățile de rezolvare a puzzle-urilor, memoria și altele, scrie BBC.

Pe baza unui scor median care se situează de obicei în jurul valorii de 100, scorul IQ dat este relativ la cel al inteligenței generale a populației. Sub 85 este considerat un scor slab, iar peste 130 este considerat inteligent (în primele 2 % din populație).

Este dificil să se evalueze cu exactitate inteligența și întotdeauna merită să se ia în considerare scorurile IQ cu precauție din cauza diferențelor culturale și a altor factori. După cum afirmă un studiu publicat în Frontiers In Systems Neuroscience, „scorurile testelor de inteligență sunt adesea prost înțelese și pot fi utilizate în mod greșit”.

Recomandări

ROMÂNIA INTRĂ ÎN SCHENGEN
ROMÂNIA + BULGARIA = SCHENGEN
UN VIITOR ELECTRONIC
HAMAS CEDEAZĂ
VIITOR SANS RUSIA
RUSIA OFERĂ TRAVEL TIPS

Cine are cel mai mare IQ din lume?

Terence Tao are în prezent cel mai mare IQ din lume, cu un scor impresionant undeva între 225-230. Dacă cel mai tânăr profesor titular de la UCLA a obținut scorul suspectat de 230, este cu siguranță în fruntea clasamentului.

Supranumit „Mozart al matematicii”, Tao a studiat calculul la nivel universitar la vârsta de doar nouă ani și și-a început doctoratul la Princeton la 16 ani. În prezent, a publicat 17 cărți, peste 300 de lucrări de cercetare și a făcut parte din Consiliul de consilieri prezidențiali pentru știință și tehnologie al lui Joe Biden din 2021.

Totuși, Marilyn vos Savant se află la egalitate pentru acest titlu. IQ-ul ei înregistrat în Guinness World Records a fost de 228 și a fost reluat ca fiind cel mai mare la nivel global în fiecare ediție publicată între 1986-1989.

Din 1986, Marilyn și-a folosit intelectul incredibil pentru a scrie celebra rubrică „Întreab-o pe Marilyn” din Parade, în care cititorii adresează întrebări femeii cu „cel mai mare IQ înregistrat din lume”.

Cu toate acestea, vos Savant nu a fost întotdeauna la fel de acceptată de colegii ei ca omologul ei masculin cu IQ ridicat. Din păcate, ea s-a aflat în centrul unui scandal academic, atunci când un cititor i-a cerut să rezolve dilema populară a probabilităților, problema Monty Hall.

Deși răspunsul dat de Marilyn cititorului s-a dovedit a fi corect în cele din urmă, revista a primit peste 10.000 de scrisori furioase de la matematicienii nemulțumiți ai vremii, care îi spuneau că a greșit.

Citește și