• Relațiile pot fi complicate și imprevizibile și chiar și unele dintre cele mai iubite cupluri pot sfârși într-o despărțire pe care nimeni nu a prevăzut-o.
  • Atunci când intri într-o nouă relație, este ușor să ignori micile probleme, deoarece ești atât de prins în sentimentele pozitive ale îndrăgostirii.
  • Odată ce o relație a progresat și a devenit stabilă de-a lungul anilor, este perfect normal să intrați într-o rutină unul cu celălalt.

Relațiile pot fi complicate și imprevizibile și chiar și unele dintre cele mai iubite cupluri pot sfârși într-o despărțire pe care nimeni nu a prevăzut-o. Deși nu există un răspuns universal la motivele pentru care se întâmplă despărțirile, există unele modele care apar atunci când se analizează momentul în care cuplurile se despart, în funcție de câți ani au fost împreună. Fie că noutatea relației dispare, fie că stresul de a avea copii sau faptul că ei pleacă de acasă îi îndepărtează pe oameni, iată care sunt cei mai comuni ani în care cuplurile se despart, potrivit experților în relații.

Perioada de după luna de miere

Atunci când intri într-o nouă relație, este ușor să ignori micile probleme, deoarece ești atât de prins în sentimentele pozitive ale îndrăgostirii. Dar atunci când feromonii încep să dispară și faza de lună de miere se termină în jurul celui de-al doilea sau al treilea an, aceasta marchează un moment crucial în care multe cupluri renunță la relație.

Faza lunii de miere poate dura de la câteva luni până la câțiva ani și implică o mulțime de noutăți și anticipări incitante”, spune Kalley Hartman, LMFT, director clinic la Ocean Recovery. Perioada de trei ani este în general considerată ca fiind perioada în care multe relații se destramă din cauza acestei tranziții de la îndrăgostire la angajamentul pe termen lung.” Perioada fericită de la început poate păcăli adesea cuplurile să creadă că sunt destinate să fie împreună, dar odată ce fluturii și curcubeele au ieșit din peisaj, realitatea se poate instala.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Cele mai multe probleme care determină un cuplu să se despartă provin de la baza relației lor de la început”, spune Matthew King, expert în întâlniri și CEO al True Pheromones. Când începi să te întâlnești pentru prima dată cu cineva, este normal să fii atât de îndrăgostit încât să treci cu vederea problemele minore care pot apărea mai târziu. Cu toate acestea, pe măsură ce relația avansează, aceste probleme minore pot deveni mai mari și pot duce la probleme majore.”

Multe cupluri se despart după ce apar copii

Odată ce o relație a mai avansat câțiva ani, unele cupluri aleg să aibă copii pentru a-și mări familia. Din păcate, această perioadă interesantă poate duce și la mai multe despărțiri din cauza stresului și a epuizării suplimentare.

Perioada care urmează imediat după aducerea pe lume a unui copil prezintă cerințe sporite pentru o relație”, spune Lola Noero, LMSW, de la Manhattan Therapy. Cuplurile se întreabă cum pot echilibra rolul de a avea grijă de o întreagă ființă umană separată, menținând în același timp o separare și un spațiu sănătos. Lipsa somnului, noile roluri copleșitoare, luptele pentru a echilibra munca/familia, nivelul crescut de zgomot și stresul cronic, toate joacă un rol.”

Anul șapte

Odată ce o relație a progresat și a devenit stabilă de-a lungul anilor, este perfect normal să intrați într-o rutină unul cu celălalt. Dar, pe de altă parte, această etapă a relației poate părea stagnantă și plictisitoare, ceea ce îi determină pe unii oameni să renunțe.

Pe măsură ce relațiile avansează, este obișnuit ca cuplurile să cadă într-o rutină sau să devină monotone în timp”, spune Hartman. Cuplurile pot simți că se îndepărtează sau că își pierd interesul, ceea ce poate duce la dispute care provoacă tensiuni. Șapte ani este adesea citat ca fiind punctul în care cuplurile sunt mai predispuse să se despartă din cauza lipsei de noutate în relație.”

Anul 15

Este firesc ca scânteia magnetică pe care o simțeai cândva pentru partenerul tău să se estompeze după ce ați fost împreună mai mult de un deceniu. Acest lucru nu înseamnă neapărat că sunteți sortiți să divorțați, dar unele cupluri se trezesc că trăiesc vieți separate în jurul vârstei de 15 ani și decid că este timpul să renunțe. Într-un videoclip TikTok realizat de consilierul în relații, Kim Polinder, aceasta enumeră 15 ani ca fiind unul dintre cei mai comuni ani în care cuplurile se despart. Dacă cuplurile se ceartă în al 15-lea an, este pentru că au uitat cum să fie prieteni”, explică ea. S-au îndepărtat și au început să-și trăiască viața ca și cum ar fi colegi de cameră. Niciodată nu au învățat cu adevărat cum să rezolve conflictele și, în schimb, au învățat doar cum să se dezangajeze.”

Acesta ar putea fi un moment în care ar trebui să încercați să readuceți romantismul în relația voastră (uneori, lipsa de scânteie poate fi din cauza lipsei de încercări) sau poate veți ajunge la concluzia că acesta a dispărut de mult.

Cupluri în vârstă – anii de pensionare

Potrivit Asociației Americane a Barourilor (ABA), divorțul este în creștere în cazul persoanelor în vârstă și, în prezent, cei peste 50 de ani reprezintă un sfert din totalul divorțurilor. După ce copiii pleacă de acasă, atunci când oamenii au între 50 și 60 de ani, unii oameni se găsesc neliniștiți și nefericiți în căsnicia lor. Fără copii în casă de care să mai aibă grijă, multe cupluri se vor despărți după ce își vor da seama că creșterea copiilor a fost singurul lucru care i-a ținut împreună.

Pierderea sau reprioritizarea carierei și schimbarea peisajului parental atunci când un copil părăsește casa provoacă o criză de identitate pentru multe cupluri”, spune Noero. Uneori, cuplurile rămân uitându-se unul la celălalt la cafeaua de dimineață gândindu-se: Și acum ce facem? Despre ce vorbim acum?” Pe lângă un cămin gol, un alt motiv pentru care divorțul este frecvent la această vârstă este faptul că oamenii trăiesc mai mult, relatează ABA. Datorită unei speranțe de viață mai mari, aceste cupluri se găsesc la 50 și 60 de ani, nefericite și cu 20 sau chiar 40 de ani de trăit – și vor să o facă în felul lor.”

Hartman adaugă: După ani împreună, cuplurile pot descoperi că așteptările lor s-au schimbat. Pe măsură ce acestea se schimbă și evoluează, poate deveni dificil pentru ei să își reconcilieze diferențele sau să rămână pe aceeași lungime de undă.”