- Izolarea socială poate duce la probleme precum depresia, dar „singurătatea pozitivă” aduce beneficii.
- Science Alert: Americanii aleg să petreacă mai mult timp singuri decât în trecut.
- Science Alert: 56% spun că timpul petrecut singur este esențial pentru sănătatea mentală.
- Dorința de a fi singur nu este patologică și nu e rezervată doar introvertiților.
- Schimbarea limbajului (ex: „me time” în loc de „izolare”) ajută la perceperea pozitivă.
Îți place să petreci time cu tine? „Me time” devine trend, cel puțin pentru americani. Tot mai mulți aleg conștient să petreacă timp singuri, iar acest lucru nu echivalează cu izolare sau suferință.
Advertisment
Psihologii vorbesc despre „solitudinea pozitivă”, o stare care aduce echilibru, claritate mentală și stare de bine.
Care e diferența între solitudinea sănătoasă de izolarea cu potențial dăunător?
Radu Leca, psiholog: „Structura clinică ne spune foarte clar. Atât timp cât suntem fericiți cu ceea ce avem, nu intrăm în anxietate, nu intrăm în depresie, nu ne auto-epuizăm, suntem bine. Dar mergem către o idee statică, care ne aduce o oarecare împlinire, în care spunem așa, atât timp cât nu suntem obligați să avem oameni cu care să ne împărțim viața, noi atunci acceptăm ideea de singurătate ca fiind benefică.
Recomandări
Psihologul, indiferent de direcția în care a fost educat, la fel și psihoterapeutul, sistemic, merg pe aceeași idee. Singurătatea reprezintă o formă invariabilă de sabotaj atunci când noi ne dorim și de opulență atunci când vrem să ne ascundem. De ce? Și avem aici câte un argument. Sabotajul apare când, oficial, afirmăm că suntem obositi și avem nevoie de un pic de relaxare și să ne deconectăm de toți oamenii din jur și de toate obligațiile. Pe când ideea de influență și de opulență apare atunci când avem un câștig important pe care l-am înregistrat și vrem să ne bucurăm de el.
În ambele cazuri, singurătatea face ceva, generează un rezultat. În psihologia clinică, acest rezultat generat de singurătate, evident că este interpretativ. În ultrapsihologie, noțiunea de singurătate este un apanaj al oamenilor bogați cu carismă, care nu își doresc să iasă, din punct de vedere al imaginii, la suprafată și care au zeci de angajați cu care pot face ce își doresc, când își doresc și cum își doresc, ajutând binele social să se fie propagat”.
Citește și
- București nu mai e Cenuşăreasa Estului. Adrian Negrescu, analist economic: „Statul privește oamenii care muncesc doar ca o vacă bună de muls”
- Trump anunță tarife pentru semiconductorii importați. Smartphone-urile și computerele vor fi incluse în noile taxe vamale separate
- Grecia semnează cu Franţa un acord de achiziţionare a 16 rachete antinavă de tip Exocet