- Haidt: părinții trebuie să dea independență copiiilor și să înceteze să îi supraprotejeze.
- Până la 14 ani e suficient ca copiii să folosească telefoane simple, fără funcții smart.
- Companiile de social media fac profit prin crearea dependenței de acestea.
- În Australia există o lege care interzice accesul la social media pentru tinerii sub 16 ani.
- Tehnologia schimbă întotdeauna societatea, iar A.I. va produce schimbări fără precedent.
Jonathan Haidt este un autor britanic cu o carte tradusă în 44 de limbi și vândută în peste un milion și jumătate de exemplare. El vorbește despre Generația Anxietății, cei care cresc cu smartphone-uri și conectați permanent la rețelele sociale, care au un singur scop: de a-i menține dependenți.
Advertisment
Părinții și societatea au responsabilitatea de a ține tinerii cu mintea limpede, mai ales că intrăm într-o nouă eră, cea a inteligenței artificiale.
Ce legătură au telefoanele mobile cu anxietatea tinerilor?
Ce putem potrivi cu Jonathan Haidt, care a studiat foarte mult problema asta timp de ani de zile, este că smartphone-urile și, respectiv, accesul la rețelele sociale sunt în mare parte responsabile pentru declinul mental continuu al tinerilor, începând din 2010.
Recomandări
Este vorba despre faptul că, pe de o parte, tinerii nu ar trebui să aibă acces până la o anumită vârstă la smartphone-uri și, apoi, la rețelele sociale, pentru că sunt în așa fel formate, dezvoltate, încât să provoace o adicție foarte puternică. O adicție la care nu poți face față, mai ales în cazul persoanelor tinere, respectiv al copiilor.
Acest lucru le limitează foarte mult viața, dar mai există un fenomen, spune Jonathan Haidt, și anume că părinții sunt prea protectivi, prea overprotective față de copiii lor. Asta înseamnă că ei sunt mai mulțumiți să-i vadă în casă, chiar și în fața calculatoarelor sau a device-urilor digitale, smartphone-uri și așa mai departe, să fie în fața ochilor lor, să știe că nu li se poate întâmpla nimic rău în casă, decât să-i lase pe stradă sau la locuri de joacă, sau la locuri mai îndepărtate, unde ei își pot dezvolta abilitățile independente și autonome.
Deci sunt mai mulți factori care contribuie la declinul mental al copiilor, dar, spune Jonathan Haidt, mai există posibilități și în această situație de a limita acest fenomen, mai ales că ne aflăm în fața exploziei inteligenței artificiale, a tehnologiei inteligenței artificiale, pentru care nu suntem încă pregătiți — și cu atât mai puțin tinerii.
Într-adevăr, rețelele de socializare sunt greu de gestionat, chiar și pentru noi, adulții, darămite pentru copiii care nu au educația și nu au disciplina necesară.
Care ar fi soluțiile pentru a reduce efectele nocive?
Jonathan Haidt nu se mulțumește să expună toate aceste fenomene, el oferă și soluții — patru la număr.
Prima soluție este să nu dăm smartphone-uri copiilor până la vârsta de 14 ani. Bine, o să spună părinții, dar cum putem rămâne în legătură și cum pot copiii rămâne în legătură între ei? E foarte simplu: să le dăm în mână telefoane simple, deci telefoane capabile doar pentru mesaje SMS și apeluri vocale.
A doua soluție: să nu le dăm acces la rețele sociale înainte de vârsta de 16 ani. Nu au ce căuta acolo înainte de această vârstă.
A treia soluție: școlile să fie absolut libere de telefoane — deci absolut deloc să nu se permită accesul telefoanelor în școli.
A patra soluție: să permită părinții copiilor mai mult acces în afara casei, să se poată juca și să poată avea activități nesupravegheate. Acest lucru le va dezvolta capacitățile independente și abilitatea de a soluționa probleme în mod autonom, pe baza propriilor capacități.
Citește și