Ce amendă primești dacă nu porți mască când ești la shopping în mall

Ce amendă primești dacă nu porți mască când ești la shopping în mall Sursă foto: EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO
  • Dacă mergi la mall, să nu uiţi că masca de protecţie e obligatorie.
  • Lipsa măştii în spaţiile publice închise îţi poate aduce o amendă de până la 2.500 de lei.
  • Prelungirea stării de alertă înseamnă că vei fi obligat să porţi în continuare mască.

Ai primit probabil cu bucurie vestea redeschiderii mallurilor, însă nu trebuie să uiți că masca de protecţie este obligatorie, la fel cum se întâmplă şi în mijloacele de transport în comun, la locul de muncă şi în alte spaţii închise.

Astfel, dacă intri într-un centru comercial fără mască, riști o amendă cuprinsă între 500 şi 2.500 de lei, valori stabilite prin Legea 55/2020 privind starea de alertă. Dacă ești sancţionat, poți plăti jumătate din amenda aplicată de agentul constatator în termen de 15 zile de la comunicarea procesului-verbal de contravenţie. 

Şi chiar dacă nu ştim exact câte amenzi au dat poliţiştii şi jandarmii din 18 mai până acum pentru lipsa măştii de protecţie, acestea nefiind defalcate pe tipuri de fapte, observăm că Ministerul Afacerilor Interne a aplicat, în ultima săptămână, 1.333 de amenzi contravenţionale, în cuantum total de 1.110.901 lei. Cu siguranţă, numeroase dintre aceste amenzi au fost date pentru lipsa măştii de protecţie în magazine, în metrou sau autobuz.

Masca de protecţie este obligatorie în spaţiile publice închise pe perioada stării de alertă. Cum starea de alertă va fi prelungită de Guvern, şi masca va rămâne obligatorie în tot acest interval. Mallurile s-au redeschis pe 15 iunie, odată cu cel de-al treilea val de măsuri de relaxare din România. Anterior, din 15 mai, fusese permisă funcţionarea centrelor comericale mai mici de 15.000 mp, cu magazine individuale de sub 500 mp fiecare.