• Dacă în trecut bărbații luptau și ajungeau chiar și la dueluri, acum evită sacrificiile.
  • Feminismul este adesea greșit înțeles, fiind asociat cu ura față de bărbați, dar studiile arată că mișcarea luptă pentru egalitate și eliminarea normelor impuse, nu pentru marginalizarea bărbaților.
  • Mișcarea feministă promovează colaborarea între sexe pentru a corecta inegalitățile și a asigura drepturi egale, nu o rivalitate între bărbați și femei.

Conceptul de „a fi bărbat” avea odată o însemnătate profundă, bazată pe onoare, sacrificiu și respect. Declinul acestor valori ridică o întrebare esențială: ce înseamnă să „fii bărbat” astăzi? Societatea modernă pare să schimbe radical acest răspuns. În ciuda stereotipurilor, să fii feministă nu înseamnă neapărat că urăști bărbații, scrie Psychology of Women Quarterly.

De ce feminismul este asociat cu ura față de bărbați?

În trecut, bărbații erau legați de un cod nescris de onoare. „Fii bărbat!” însemna mai mult decât simpla îndeplinire a rolului social – presupunea sacrificiu, respect și loialitate. Un bărbat își dădea cuvântul, iar reputația lui depindea de menținerea acestuia. Se ajungea chiar la dueluri pentru a-și apăra onoarea, preferând o moarte onorabilă în locul unei vieți fără demnitate.

Valorile lor nu erau doar vorbele; ele defineau faptele. Bărbații erau exploratori, inventatori, lideri în comunități. Astăzi, construirea unor echipe de încredere devine tot mai dificilă, chiar și pentru proiecte banale. Idealurile de unitate și sacrificiu par să fie din ce în ce mai rar întâlnite.

Recomandări

SONDA PARKER ATINGE SOARELE
MUSK MIZEAZĂ PE AFD
SECRETE DESPRE UNIVERS
CE NU POȚI VIZITA ÎN 2025?
CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ

Feminismul este adesea înțeles greșit, iar ideea că feministele urăsc bărbații este un stereotip perpetuat de neînțelegeri și prejudecăți. Feministele luptă pentru drepturi egale și pentru eliminarea normelor impuse, fără a promova antipatia față de bărbați.

Ce arată studiile cu privire la feminism?

Cinci studii dintr-o meta-analiză clarifică unul dintre cele mai răspândite mituri despre feminism: ideea că feministele ar urî bărbații. Acest stereotip apare dintr-o înțelegere greșită a scopurilor mișcării feministe, care luptă pentru egalitate și drepturi fundamentale, nu pentru a marginaliza bărbații.

Mișcarea feministă nu dorește să-i excludă pe bărbați, ci să îndrepte inegalitățile și nedreptățile ce au afectat ambele genuri. Aceleași studii arată că feminismul nu e despre a critica indivizii, ci despre a schimba structurile de putere care perpetuează discriminarea. Ura față de bărbați este un mit, iar feministele promovează o cooperare activă între sexe, unde fiecare să se bucure de drepturi și oportunități egale.

Citește și