• Studiu: Copiii încurajați de părinți obțin rezultate școlare mai bune.
  • Dacă vrei să ai un copil care să facă performanță, trebuie să-l încurajezi.
  • Aurelia, psihoterapeut: părinții trebuie să fie echilibrați când îi încurajează.

Copiii care sunt încurajați de părinți obțin rezultate școlare mai bune și se dezvoltă mai rapid, arată un studiu de la University College London. Mamele sunt mai optimiste în privința rezultatelor copiilor. Alina Roman îți confirmă asta.

„Am încercat tot timpul să-l încurajez, pentru că într-adevăr, dacă-i lauzi le arăți că îi ești alături, îi încurajezi și îi sprijini în orice demers ar vrea să facă, capătă încredere în ei“, spune Alina Roman, părinte.

Pe de altă parte, Mihaela spune că îi e teamă că lauda excesivă i-ar putea face pe copiii ei să cadă în cealaltă extremă și să ajungă să aibă probleme de personalitate.

„Să nu-i încurajăm în mai mult decât trebuie, adică «mamă, ești cel mai bun». Atunci când va intra în societate se va da cu capul de faptul că nu, nu este cel mai bun și el a trăit toată viața cu impresia că e cel mai bun, cel mai frumos și de cele mai multe ori nu este așa, va avea o frustrare, va fi decepționat“, spune Mihaela Anghel, părinte.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Recomandările psihoterapeutului

Aurelia Marcoane este psihoterapeut și îți spune cum să le transmiți copiilor energie pozitivă fără a exagera.

„Este necesar să găsim un echilibru. Nu e ușor, pentru că părinții de astăzi au fost încurajați să treacă de la o educație strictă pe care au primit-o la polul opus. Situație în care, dacă nu se găsește un echilibru există riscul de a trimite copilului mesaje ambivalente care îl vor bulversa“, spune Aurelia Maroane, psihoterapeut.