- Soiurile autohtone se se ridică la nivelul vinurilor internaționale prin rafinamentul lor
- Cabernet, Merlot și Pinot Noir aduc intensitate, profunzime și caracter mesei
- Vinul roșu domină masa de Paște. Este alegerea perfectă pentru friptura de miel
Vinul roșu este un simbol, o tradiție și acompaniamentul perfect pentru masa de Paște.
Advertisment
Somelierii spun că tradiția rămâne, dar gusturile se diversifică. Cabernet Sauvignon, Merlot sau Pinot Noir au devenit preferate de români în ultimii ani.
Ce vinuri roșii sunt potrivite pentru orice masă de Paște?
Cosmin Tudoran, somelier:„Dacă mi-ați permite, aș trece prin mai multe tipuri de vinuri, pentru că nu aș vrea să ne referim strict doar la vinurile roșii. Aș pleca invers, aș pleca exact de la meniul care este foarte bine stabilit de paști. De exemplu, aș pleca de la vinurile recomandabile pentru ouăle umplute și pentru drobul de miel.
Recomandări
Drob de miel, drob de maic. Cred că aș merge pentru cele două cu un chardonnay, tot chardonnayul să fie baricat, fie jumătate, un cupaj de vinuri care au doar jumătate în baric. De ce? Pentru că vinul are o textură untoasă, are note fine de vanilie și fructe coapte, iar o baricare discretă ar completa foarte bine verdețurile din drob cât și din ouăle umplute.
Mai departe, am trece la salatele pe care le mâncăm, salatele reci cu carne de curcan, pui, aperitive de pe bază de pește, și aici m-aș duce la un rose. Ar putea fi sec sau demisec, pentru că aciditatea revigorantă cu o ușoară aromă de fructe roșii l-ar face mai versatil și foarte potrivit pentru începutul unei mese de genul ăsta.
Iar revenind la roșii, pentru că o să avem cărnuri, o să avem miel, o să avem, poate, sarmale sau cine știe ce mai vrei să mănânci, e clar că trebuie să ai vinuri roșii cu corp, cu taninuri, cu aciditate, un echilibru și o eleganță între cele două.
Și, clar, aș merge pe fetească neagră, pe Cabernet Sauvignon, pe Merlot, din zone în care vinurile sunt create foarte bine. M-aș duce, de exemplu, spre o fetească neagră din La Stejari, de la Recaș, sau m-aș duce spre un Merlot din gama Selene.
Vinuri care să funcționeze foarte bine și care să completeze și să vină cu aromele astea, cu alegerile astea robuste din preparatele tradiționale, care să fie combinate cu taninuri foarte bine integrate și cu note de fructe negre.
Iar, evident, că la final avem cozonac, pască și brânză dulce și stafide și aici, evident, vei avea nevoie de un vin dulce, desert, care să fie mai dulce decât desertul. Cam asta e combinația vin-mâncare.”
Ce preparate și vinuri se combină cel mai bine?
„Cu ce vinuri se combină cel mai bine? Vinul dulce sau vinul roșu? Putem să vorbim despre ambele.
Păi, am și zis, în primul rând, la fripturi, mergem pe Cabernet Sauvignon, eu aș prefera să merg pe vinuri roșii monocépage, adică un singur soi pe fiecare sticlă. Evident că poți să mergi și spre zone din astea cu pajări. Bordolezul mioritic, Fetească Neagră, Merlot și Cabernet Sauvignon.
Iar, de exemplu, la cozonac, aș merge pe un Sauvignon Blanc Botritis Cinerea, un vin de desert cu 120, 130, 140 grame de zahăr, dar care are și o aciditate pătrunzătoare, astfel încât să leviteze cozonacul și pasca pe care o mâncăm în perioada asta.” spune Cosmin Tudoran, somelier.
Citește și
- Roboții au concurat împotriva oamenilor în primul semimaraton umanoid din lume. Cine a ajuns pe primul loc
- Iranul și Statele Unite vor relua astăzi negocierile nucleare la Roma, în umbra amenințărilor lui Trump
- Cercetătorii au găsit o culoare pe care nimeni nu a mai văzut-o până acum: „A fost uluitor”
Partenerii noștri