Cea mai silențioasă cameră din lume – unde nimeni nu poate sta înăuntru mai mult de o oră. Ce li întâmplă oamenilor care rezistă mai mult

camera Foto: Youtube
  • Oamenii de știință au creat cea mai silențioasă cameră din lume – și nimeni nu poate sta înăuntru mai mult de o oră.
  • Camera a fost numită camera „anecoică”, pentru că pur și simplu nu creează niciun ecou.
  • Construită în 2015, nimeni nu a reușit încă să reziste să stea în cameră mai mult de o oră.

Oamenii de știință au creat cea mai silențioasă cameră din lume – și nimeni nu poate sta înăuntru mai mult de o oră. Camera a fost recunoscută de Guinness World Records ca fiind cea mai silențioasă cameră din lume, în care îți poți auzi chiar și sângele circulând în interiorul camerei de beton.

Cu un zgomot de fond măsurat cu 20 de decibeli sub pragul auditiv uman, camera din clădirea 87 de la sediul Microsoft din Redmond, Washington, te face să-ți pierzi în cele din urmă echilibrul. Se pare că nimeni nu a îndrăznit să stea înăuntru mai mult de o oră. Însă, dacă reușești să stai suficient de mult timp, se pare că îți vei putea auzi bătăile inimii și un țiuit îți va răsuna în urechi, devenind asurzitor.

Când te miști, oasele tale fac un zgomot, iar în cele din urmă, îți vei pierde echilibrul, pentru că lipsa absolută de reverberație îți sabotează simțul spațial. Camera a fost numită camera „anecoică”, pentru că pur și simplu nu creează niciun ecou. Construită în 2015, nimeni nu a reușit încă să reziste să stea în cameră mai mult de o oră. Și, deși nu există o competiție oficială în desfășurare, Hundraj Gopal, principalul designer al camerei la Microsoft, a declarat pentru CNN: Cel mai lung timp continuu pe care cineva l-a petrecut în interiorul camerei este de aproximativ 55 de minute”.

A fost nevoie de doi ani pentru a proiecta camera, astfel încât să se obțină o liniște extremă. Este proiectată cu o structură în formă de ceapă, cu șase straturi de beton și oțel, care o izolează de restul clădirii și de lumea exterioară. Buncărul de beton deține în prezent recordul Guinness World Record pentru cel mai silențios loc din lume, după ce a furat titlul de la o altă cameră din Minneapolis, care are un nivel de zgomot de -9,4 decibeli.

Între timp, camera de ecou a Microsoft are un nivel de zgomot măsurat în decibeli negativi, -20,3 dB, adică 20,3 decibeli sub pragul auditiv uman. Și pentru comparație, o respirație liniștită poate fi auzită la 10 dB într-o încăpere normală, iar o șoaptă ușoară la 30 dB. La fel ca majoritatea camerelor anecoice, această cameră este folosită pentru a testa echipamente de sunet și dispozitive electronice. Gigantul tehnologic o folosește pentru a analiza clicurile și bâzâiturile noilor dispozitive informatice, microfoane, căști și difuzoare.

Vorbind despre design, Gopal a spus: Cei mai mulți oameni consideră că absența sunetului este asurzitoare, au un sentiment de plenitudine în urechi sau un oarecare țiuit. Sunetele foarte slabe devin clar audibile, deoarece zgomotul ambiental este extrem de redus. Când întorci capul, poți auzi această mișcare. Te poți auzi cum respiri și se aude oarecum tare.”