• Cel mai eficient sistem de încălzire a locuinţelor este bazat pe energie verde
  • Pompele de căldură captează din pământ până la 5 kw de căldură
  • La centralele electrice, dintr-un kw de curent se obţine doar un kw de căldură

În pragul iernii, apa caldă din rețeaua publică e un lux pentru Bucureșteni. Cei mai liniștiți în aceste zile sunt proprietarii caselor încălzite cu centrală proprie.

Asta e și rețeta pe care o folosesc dezvoltatorii de blocuri noi. În ultimele șase luni s-au vândut peste 8500 de locuinţe noi, cu 30% mai mult decât anul trecut. Dar, în materie de încălzire, centrala pierde teren. Ultimul trend este sistemul cu energie regenerabilă, extrem de eficient pe termen lung, dar foarte scump la instalare.

Gabriel Focșeneanu, dezvoltator: „Cel mai eficient sistem este bazat pe pompe de căldură geotermică. Dintr-un kilowatt de curent, se captează din pământ până la 5 kilowați de căldură, asta însemnând un cost de doar 20% din factura standard. Dezavantajul cu care vin aceste sisteme este costul de implementare. Pentru o casă este undeva la 15.000 euro. Pentru o casă să ai un cost mediu de 200 de lei la curent în care să fie inclusă apa caldă, căldura, spălatul, gătiul ş.a.m.d. e ceva destul de interesant.”

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Totuși, el a subliniat destul de bine și scepticismul unora dintre noi. Bine întemeiate, întrucât aceste tehnologii sunt rare la noi în țară.

Gabriel Focșeneanu, dezvoltator: „Comportamentul românilor bineînţeles că este destul de interesant, pentru că avem în sânge scepticismul. E nou, nu face faţă, e nou nu e bun, e nou se strică.”