• China instalează camere de supraveghere pe străzi, dar şi în interiorul clădirilor cu scopul declarat de a preveni răspândirea epidemiei de coronavirus
  • Fenomenul „big brother“ ia amploare în China, dar vine în contradicție cu libertatea și dreptul la viața privată
  • Un irlandez care locuieşte în Beijing s-a trezit cu o camera de luat vederi în faţa uşii apartamentului

Dacă nu știai cât de departe poate să meargă încălcarea libertății și dreptul la viața privată în China, autorităţile instalează acolo camere de supraveghere, unele capabile să detecteze temperatura corpului. Ei spun că fac asta pentru a preveni răspândirea epidemiei de coronavirus şi pentru a evita situaţii similare pe viitor. Se pare că măsura prevede un sistem de monitorizare sănătății oamenilor, pentru a vedea cine ar trebui să fie în carantină.

Iată mărturia lui Ian Lahiffe, un irlandez care locuieşte în Beijing: „Să ai o cameră în faţa uşii este o încălcare incredibilă a vieţii private. Pare că este o mare strângere de date. Nici nu ştiu cât este de legal“.

Totuși, probabil ești de acord cu faptul că efectele supravegherii se bat cap în cap cu libertăţile fundamentale şi cu dreptul la viaţa privată, mai ales că CNN scrie că unii cetăţeni s-au trezit cu camere chiar în apartamentele lor.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ
SCADE INTERESUL PENTRU VISION PRO
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA

„Stăteam în living, iar camera era fix pe mine. Camera a avut un impact psihologic puternic asupra mea. Am încercat să nu dau telefoane, mi-a fost teamă că sunt ascultat şi înregistrat“, a spus un locuitor al orașului Changzhou. „M-a făcut să mă simt prizonieră în propria casă“, povestește o femeie.

Sursă foto: Profimedia