• Statul și societatea civilă au grijă de copiii care au rămas singuri
  • În ultimul an au fost efectuate peste 1.360 de consilieri pentru copii
  • Peste 250.000 de părinții sunt plecați la muncă în străinătate

Dacă înainte era generația copiilor crescuți cu cheia de gât, acum vorbim de generația copiilor care cresc singuri. Iar asta pentru că mulți dintre părinții români sunt nevoiți să meargă la muncă în străinătate. Așa că cei mici rămân fie în grija rudelor, fie pe cont prorpiu.

Statul și societatea civilă lucrează împreună pentru a veni atât în sprijinul părinților, cât și al copiilor. Cifrele sunt îngrijorătoare. În momentul de față, 1 din 3 copii a rămas fără îngrijirea părinților. Iar cei mai mulți părinți sunt plecați din județele cele mai sărace. Statul nu poate ajunge chiar la orice categorie vulnerabilă și partea bună este că vin în ajutor ONG-urile. Un bun exemplu este Salvați Copiii care a analizat clar situația din țară apoi au pus presiune pentru a exista și un cadru legislativ.

În rândul copiilor care au părinții la muncă în străinătate a reieși că 4% dintre copii au părinții plecați de mai puțin de 1 an, 32% o perioadă între 1 an și 3 ani, 37% o perioadă între 4 și 6 ani, 18% între 7 și 9 ani, iar 9% peste 10 ani“, spune Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al organizației.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Practic, 64% dintre copii au părinții plecați de mai bine de 4 ani.

Ce măsuri a luat Guvernul pentru a-i ajuta pe cei care se află în această situație?

Au fost identificate și fonduri pentru asta. Ministrul Muncii Raluca Turcan a spus astăzi că în planul PNRR este inclusă construcția unor centre de zi pentru a oferi ocupație și educație copiilor. Valoarea ar fi de 50 de milioane de euro pentru crearea unei rețele de 150 de centre în orașe și comune. Asta și-o asumă ministerul Muncii. Dacă vorbim de Salvați copiii, ei au implicat deja în programele lor peste 2 milioane de copii în ultimii 31 de ani de activitate. Aici vorbim de sprijin educațional, material, dar și consiliere psiho-socială atât directă cât și la distanță.