• Timp de 5 ore, cei care s-au aşezat la rând pentru a închina la moaştele Cuvioasei Parascheva nu au fost legitimaţi 
  • Astfel, de la 13 la 18, decizia CNSU nu a fost respectată la Iaşi 
  • Racla cu moaştele sfinte a fost aşezată înapoi în catedrală, în jurul orei 22 

Un moment tensionat şi a fost de ajuns ca decizia CNSU să nu mai fie aplicată la Iaşi. De la momentul în care credincioşii au protestat în faţa Catedralei, după slujbă, timp de 5 ore, nicio persoană care s-a aşezat la rând nu a fost legitimată. Astfel că rândul ajunsese să semene cu cel din anii trecuţi, ce e drept, nu la fel de lung.

Te întrebi de unde au venit atât de repede? Ei bine, vestea că se poate intra fără a arăta buletinul s-a dus destul de repede şi am întâlnit oameni din judeţele apropiate ale Moldovei sau chiar şi câţiva din alte zone ale ţării, care ascultaseră slujba şi după s-au întors din drum ca să ajungă la raclă. Printre ei şi Parascheva, o femeie venită de la Huşi, sperând ca de ziua onomastică să poată să se închine iar la moaştele sfintei.

După 5 ore şi niciun răspuns de la Gruparea Mobilă  de Jandarmi Bacău, din ordinul inspectorului şef al IPJ Iaşi pelerinilor li se cerea din nou buletinul. Pentru puţin timp, oameni din jurul Iaşului au mai putut intra, după negocieri cu forţele de ordine. Dar pentru că măsura a fost pusă în aplicare, numărul credincioşilor de la rând a scăzut la câteva sute, iar în jurul orei 22, racla a fost aşezată înapoi în Catedrala Mitropolitană. Dacă e să ne luam după faptul că pelerinajul ţine cât racla e aşezată pe catafalc, în curte, anul acesta a fost cel mai scurt: 15 ore.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Până miercuri seară, la raclă s-au închinat  25.550 de pelerini.

„Anul ăsta nu s-a stat mult la rând, chiar a fost super”, povesteşte un pelerin, adăugând că nimeni nu i-a cerut buletinul. „Nu, astăzi nu, am auzit că astăzi nu se cer buletinele.”

Un alt pelerin, din Iaşi, susţine că nu a fost întrebat de unde e şi nici nu i s-a cerut buletinul. „Venim aici cu gânduri bune, nu cred că trebuie să fim legitimaţi pentru acest lucru.”

„Au venit alte cunoştinţe şi mi-au zis că se dă drumul şi am venit şi noi. Am ales să port acelaşi nume, deci astăzi e şi ziua mea”, spune Parascheva, pelerin.

„De ani de zile venim, avem peste zece ani, în fiecare zi de Cuvioasa Parascheva venim aici. Azi era ceva neîmplinit şi acum sperăm să împlinim.”

La moaştele Sfintei Parascheva – Puţin după ora 18

Jandarm: Doar cei din municipiul Iaşi.

Pelerin: Dar cum ne faceţi aşa, spuneţi că se dă liber şi acum venim atâţia kilometri…

Jandarm: Nu spun eu că se dă liber: e hotărârea CJSU, doar pentru cei care sunt din municipiul Iaşi.

Pelerin: Am plătit maşină să venim că am văzut la televizor că e pentru toată lumea dezlegare… şi acuma poftim.

„Am venit la Iaşi la slujbă şi după am înţeles că se primeşte şi din alte localităţi şi am venit de la autogară înapoi, m-am întors, ca să vin la sfintele moaşte”, spune un pelerin.

„Dar schimbă legile de la o oră la alta, chiar aşa, asta e bătaie de joc de acuma.”

„Suntem o mână de oameni aici şi nu avem dreptul să ajungem şi noi? De ce atâta discriminare?”  se întreabă un altul.

Gruparea Mobilă de Jandarmi Bacău: „Apreciem că prin modul cum a fost gestionată situaţia de către forţele de ordine s-a evitat o escaladare a violenţei care ar fi pus într-un con de umbră această mare sărbătoare religioasă creştină.”