• Circa 35% dintre români au spus că au luat parte la episoade de consum intens de alcool cel puţin o dată pe lună.
  • Cea mai mare pondere a acestui indicator a fost în Danemarca, de 38%. Media europeană este de 19%.

Circa 35% dintre români au spus că au luat parte la episoade de consum intens de alcool cel puţin o dată pe lună în anul 2019, conform datelor de la Eurofound, oficiul european de statistică.

Ponderea înregistrată de România a fost a doua cea mai mare din UE, după cea din Danemarca, de 38%. Pe locul 3 se află Luxemburg, cu 34%.

La nivelul Uniunii Euro­pene, ponderea persoanelor care au spus că au luat parte la episoade de consum intens de alcool cel puţin o dată pe lună a fost de 19% în 2019.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Un episod de consum intens de alcool este definit de Eurostat ca ingerarea echivalentului a peste 60 g de etanol pur într-o singură ocazie. În rândul statelor membre UE, între 4% (Cipru şi Italia) şi 38% (Danemarca) dintre adulţi au raportat că au luat parte la episoade de băut intens cel puţin o dată pe lună.

Dintre acestea, majoritatea au făcut acest lucru în fiecare lună, în timp ce o proporţie mai mică (între 3 şi 19 ori mai mici) a avut acest comportament cel puţin o dată pe săptămână.

În 2019, 8,4% din populaţia adultă a UE a consumat alcool zilnic, 28,8% a consumat săptămânal, 22,8% lunar şi 26,2% dintre ei nu au consumat niciodată sau nu au băut deloc în ultimele 12 luni.

Eurostat a constatat că consumul zilnic de alcool creşte odată cu vârsta. Cea mai mică pondere a celor care au consumat alcool cel mai frecvent, adică în fiecare zi, a fost înregistrată în rândul celor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani (1,0%), în timp ce cea mai mare pondere a fost în rândul persoanelor cu vârsta de 75 de ani sau peste (16,0%).

Cu toate acestea, ultima grupă de vârstă a reprezentat, de asemenea, cea mai mare pondere care nu a consumat niciodată alcool sau nu a consumat deloc în ultimele 12 luni (40,3%).