• Păsările sunt evaluate de arbitri care notează complexitatea și gama melodiilor lor, precum și rezistența și postura lor în timp ce zburdă prin cuștile lor.
  • Deținerea unei păsări campioane nu este doar o chestiune de mândrie. Câștigătorii primesc televizoare, motociclete, mașini și premii în bani de sute sau mii de dolari.
  • Atât de multe păsări au fost smulse din pădurile din Indonezia, încât mai mult de o duzină de specii sunt în pericol de dispariție.

Unii bărbați își petrec weekend-urile uitându-se la fotbal. Imamul Safi’i și colegii săi își petrec weekendurile ascultând ciripitul păsărilor cântătoare. Sute de concursuri de păsări cântătoare au loc în fiecare an în Indonezia. În cele mai multe weekenduri, domnul Imam și prietenii săi participă la duelurile din Jakarta, capitala, încurajându-și cântăreții de companie.

Păsările sunt evaluate de arbitri care notează complexitatea și gama melodiilor lor, precum și rezistența și postura lor în timp ce zburdă prin cuștile lor, potrivit The Economist.

Deținerea unei păsări campioane nu este doar o chestiune de mândrie. Câștigătorii primesc televizoare, motociclete, mașini și premii în bani de sute sau mii de dolari. În ultimii patru ani, Ethes, pițigoiul de piatră al domnului Imam, a adunat zeci de trofee și și-a îmbogățit proprietarul cu aproximativ 15 milioane de rupii (1.000 de dolari) – jumătate din salariul mediu anual. Dl Imam atribuie succesul păsării sale dragostei, îngrijirii și unei bune alimentații. Îngrijirea păsărilor cântătoare, spune el, este ca și cum ai avea grijă de copii.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Indonezienii au ajuns să privească păsările cântătoare ca pe un „bun social și financiar”, scrie Paul Jepson de la Universitatea din Oxford, iar competițiile ca pe o oportunitate de a crea rețele. De asemenea, acestea oferă o scuză pentru a petrece timpul cu prietenii.

Turneele sunt „zgomotoase” și un „moment minunat”, spune domnul Imam, mai ales atunci când Ethes nu concurează. Văzând păsările cântătoare cum se provoacă între ele într-un fel de Avian Idol „ne ușurează stresul din weekend”. Participă oameni din toate mediile sociale – chiar și Joko Widodo, președintele Indoneziei, și-a înscris odată shama cu cocoașă albă într-o competiție.

Milioane de păsări suferă în captivitate

Locuitorii din Java, cea mai populată insulă din Indonezia, au păstrat timp de secole păsările cântătoare ca un simbol al cavalerismului javanez. Dar concursurile au început să devină frecvente în anii 1980 și 1990, când entuziaștii au început să înlocuiască porumbeii zebră importați, ale căror vocalize sunt fixe, cu păsări indigene, care pot fi dresate. Acest lucru a deschis turneele pentru oricine avea timp și răbdare să își antreneze animalele de companie.

Numărul de proprietari de păsări cântătoare din Java s-a dublat în ultimul deceniu. Pe insulă există între 66 și 84 de milioane de păsări în captivitate. Aproape o treime dintre gospodării le dețin, potrivit unui sondaj realizat în 2018.

Crescătorii nu pot ține pasul cu cererea și, în orice caz, păsările sălbatice sunt cele care sunt apreciate pentru corzile lor vocale presupus superioare. Atât de multe păsări au fost smulse din pădurile din Indonezia, încât mai mult de o duzină de specii sunt în pericol de dispariție.

În prezent, negustorii au început să scotocească și în Malaezia și Thailanda. Guvernul indonezian este conștient de această problemă și interzice comerțul cu specii protejate. În 2018, sute de păsări, inclusiv păsări cântătoare, au fost adăugate pe această listă.

Cu toate acestea, comercianții exploatează lacunele juridice. Potrivit unei estimări, până la 1 milion de păsări au fost scoase ilegal din pădurile din Sumatra, o mare insulă indoneziană, în 2019. Dragostea Indoneziei pentru cântecul păsărilor amenință însăși păsările cântătoare.