- Copiii români au ajuns a doua cea mai mare populaţie rezidentă din Germania, după copiii nemţilor
- Majoritatea românilor care alege să părăsească țara este formată din tineri care profită de ofertele de lucru de acolo
- Și ofertele educaționale pe care Germania le oferă copiiilor lor reprezintă o altă atracție
Copiii români au ajuns a doua cea mai mare populaţie rezidentă din Germania, după copiii nemţilor. Așa se face că la finalul anului 2019, în Germania erau peste 93 de mii de minori români cu vârsta sub 10 ani, arată studiile făcute de Institutul Național de Statistică din Germania.
Între timp, în țara noastră, numărul copiilor născuți scade de la an la an. Cea mai mare scădere a fost între 2018 şi 2019, cu peste 18.000 de nou-născuţi.
Ioan Hosu, sociolog: „Statul român nu poate competiționa cu Germania nici sub aspectul locurilor de muncă, nici sub aspectul protecției sociale, ofertei educaționale și atunci acest lucru va însemna pe termen mediu și lung o provocare majoră pentru societatea românească.“
Majoritatea românilor care alege să părăsească țara este formată din tineri care profită de ofertele de lucru de acolo, dar și de ofertele educaționale pe care Germania le oferă copiiilor lor. Printre ei se află și Patriciu. S-a mutat impreună cu soția lui din țară în 2018. Acum cresc un copil în Germania și se bucură de toate facilitățile.
Patriciu Folfa, rezident român: „Ne-am adaptat ușor, adică toți oamenii cu care am interacționat au fost extrem de primitori chiar în contradictoriu cu tot ce ne spunea lumea înainte să plecăm, că nemții sunt foarte reci și a fost total opusul. orașul unde suntem noi e destul de prietenos pentru copiii, sunt foarte multe locuri de joacă publice. E un pic diferență față de România, infrastrutura e mai bună.“
Mutatul în Germania a fost o schimbare în mai bine și pentru Oana și soțul ei care au trei copii. De un an și jumătate de când sunt acolo, copiii lor vorbesc deja germană și s-au adaptat extrem de repede cu ajutorul profesorilor și a programelor de integrare. Pentru ei Germania este acum acasă.
Oana, rezident român: „În privința copiilor mi-a fost teamă, dar ei s-au acomodat cel mai repede și au fost și ajutați din punctul acesta de vedere. Au fost suținuți de profesorii și școlile nemțești. Au reușit într-un an copiii să vorbească, ca într-un an să se poată integra într-o școală de nemți. Educația copiilor la ei este poate pe primul loc. Copiii sunt foarte privilegiați la ei.“