• Organizația Mondială a Sănătății avertizează că e posibil ca virusul Covid-19 să nu dispară niciodată
  • Aproape 300.000 de oameni din întreaga lume au murit din cauza coronavirusului și au fost înregistrate peste 4,3 milioane de cazuri
  • Experții spun că nu există o modalitate care sigură că putem elimina restricțiile fără a declanșa un al doilea val de infecții

Mike Ryan, expert pentru situații de urgență la OMS, a avertizat că „nimeni nu poate prezice când va dispărea coronavirusul“. În plus, chiar dacă se va găsi un vaccin, ținerea virusului sub control va necesita un „efort masiv“.

Uite ce spune Mike Ryan: „Este important să dăm cărțile pe față: acest virus poate deveni doar un alt virus endemic în comunitățile noastre și s-ar putea să nu dispară niciodată“. Coronavirusul ar putea fi ținut sub control abia peste 4-5 ani, consideră Ryan, care explică: „HIV nu a dispărut – dar am ajuns să ne obișnuim cu virusul și să îl controlăm“.

Cu toate că în prezent există mai mult de 100 posibile vaccinuri, momentan în dezvoltare, Ryan a menționat că există și alte boli, cum ar fi rujeola, care încă nu au fost eliminate, în ciuda existenței vaccinurilor pentru acestea, scrie BBC.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ

Directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a subliniat că putem controla epidemia, însă cu efort: „Traiectoria este în mâinile noastre și este treaba tuturor. Ar trebui să contribuim cu toții pentru a opri această epidemie“. „Trebuie să ne obișnuim cu ideea că va dura ceva timp pentru a ieși din această pandemie“, a adăugat un epidemiolog OMS.

Sursă foto: Profimedia