Corporatiștii se reprofilează. De frică să nu-și piardă jobul, Alex s-a înscris la un curs de frizerie

  • 20% dintre angajaţii români se gândesc să-şi schimbe jobul
  • Domeniile cele mai cautate sunt hairstyling, beauty şi cooking
  • În medie, un astfel de curs durează trei luni şi costă 3000 de lei

Peste 20% dintre angajaţii românii se gândesc să-şi schimbe domeniul de activitate din cauza crizei coronavirusului. O spune un studiu al platformei de recrutare BestJobs.

Cei mai mulţi dintre ei vor să înceapă o nouă carieră în domenii precum hairstyling, beauty sau cooking.

Alex are 30 de ani şi lucrează într-o multinaţională în domeniul telecomunicaţiilor. De teama că-şi va pierde job-ul în pandemie, el s-a înscris la un curs de frizerie.

„În timpul lockdown-ului am început să tund din grupul meu apropiat de prieteni. Mă simt mai bine decât un job de birou. E o meserie mai banoasă, mai constantă şi mai flexibilă, să spun, decât un job clasic de corporatist”, spune Alex.

Pentru curs Alex a plătit 4.000 de lei. Și nu este singurul.

Vlad care ține cursuri de pregătire spune că sunt mulți tineri care vor să facă și altceva. Iar Bogdan îi îndeamnă pe cei care sunt nehotărâți să încerce.

VLAD ILIESCU, director cursuri interactive autorizate (director Atelier Ilbah): Oamenii au început să se mişte, dacă vorbim despre domeniul formării profesionale. Au început să caute variante alternative la job-uri pe care le-au avut. Oamenii care vin la noi sunt oameni care vor sa înceapă o meserie sau vor să îşi suplimenteze veniturile. Formarea profesională la nivel de Europa este de aproximativ 70 80 de ani.

BOGDAN LUCACIU, psiholog: Foarte mulţi din corporaţie pot să facă şi o meserie. Au hobby-uri, au plăceri. Eu cred că mai mulţi doresc, dar n-au curajul.