• Crucea Roșie avertizează că schimbările climatice pot avea efecte mai devastatoare decât coronavirusul
  • Peste 100 de dezastre climatice au avut loc în ultimele luni
  • Ar fi necesari 50 de miliarde de dolari pentru ajutorarea tărilor subdezvoltate în problema schimbprilor climatice

Crucea Roșie spune că în ultimele luni, de la declararea pandemiei de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), mai mult de 100 de dezastre asociate schimbărilor climatice au avut loc, scrie Aljazeera.

Lumea ar trebui să reacționeze cu aceeași înverșunare ca în criza de coronavirus, transmite Crucea Roșie, deoarece încălzirea globală este o amenințare mai mare decât COVID-19.

Schimbările climatice și ravagiile provocate de acestea nu s-au oprit în timpul pandemiei, a scris Federația Internațională a Crucii Roșii într-un raport. Documentul analizează perioada din 1960 și până astăzi. În sinteza ultimelor luni, reiese că lumea a fost lovită de mai mult de 100 de dezastre care se datorează schimbărilor din clima Terrei. 50 de milioane de oameni au fost afectați.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ
SCADE INTERESUL PENTRU VISION PRO
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA

„Desigur, COVID-19 este acolo, este în fața noastră ne afectează familiile, prietenii și rudele. Este o criză extrem de gravă cu care ne confrumtăm actual”, a spus secretarul general al Crucii Roșii, Jagan Chapagain, într-o conferință online.

Secretarul general Chapagain a mai atras atenția că pentru schimbările climatice nu există vaccin, iar criza climatică „va avea un impact mai semnificativ pe termen mediu și lung asupra vieții omului pe Pământ”.

Pentru protejarea vieții umane, efortul ar trebui să fie susțiut și continuu. Frecvența și intensitatea cu care evenimentele meteo extreme asociate schimbărilor climate s-au petrecut sunt în creștere din 1960 și până acum.

Numai în 2019, lumea a fost lovită de 308 dezastre naturale, dintre care 77% aveau legătură cu fluctuațiile climei, omorând 24.400 de oameni, este precizat în documentul de analiză.

Crucea Roșie a mai numit această creștere alarmantă ca fiind „devastatoare”. În ultima decadă, 410.000 de oameni au murit în urma dezastrelor climatice, majoritatea fiind din țări subdezvoltate, fenomenele cu cea mai mare rată de mortalitate fiind furtunile și valurile de caniculă.

„Aceste dezastre sunt la ușa noastră. Cu asemenea provocări, solidaritatea internațională nu este doar o responsabilitate morală, dar și un lucru inteligent pe care să îl punem în aplicare”, spune secretarul general.

Crucea Roșie estimează că ar fi nevoie de 50 de miliarde de dolari anual în deceniul următor pentru a ajuta 50 de țări subdezvoltate să se adapteze noilor schimbări climatice.

Estimarea este eclipsată de efortul țărilor lumii la efectele crizei COVID-19, care în momentul de față depășește 10 trilioane de dolari. În același document a mai fost atrasă atenția asupra faptului că majoritatea fondurilor adresate schimbărilor climatice nu s-au dus către țările cu un grad scăzut de dezvoltare, care sunt supuse unui risc mai mare.