Cum ai grijă de sănătatea mintală a elevilor? Psiholog: „Părinții au datoria de a încuraja copilul să își exprime emoțiile”

Vine școala bine-mi pare! Începutul de an școlar a venit cu emoții pentru elevi, dar și pentru părinți. Cum îți ajuți copilul să se adapteze la noile schimbări? De la profesori, la colegi sau chiar la mediul școlar? Experții spun că elevii au nevoie de un colac de salvare pentru sănătatea mintală. Cât de mult accent punem pe sănătatea mintală odată cu începerea școlii și cum îi putem ajuta?

Cum pot părinții și profesorii să ofere sprijin elevilor expuși la schimbări?

„Este foarte important ca atât părinții cât și profesorii să le ofere copiilor o comunicare deschisă și empatică. Părinții au datoria de a încuraja copilul să își exprime emoțiile legate de schimbare. Este important ca părintele să asculte fără a judeca. Profesorii pot ajuta prin întrebări la școală. La fel de importante sunt rutinele, pentru că acestea oferă control și stabilitate, dar și sprijin emoțional. Elevii, copiii se vor simți în siguranță și vor ajunge să progreseze”, a declarat Ana Maria Ambrosă, psiholog, pentru Aleph News.

Ce impact au tehnologia și rețelele sociale asupra sănătății mintale a elevilor?

„Când vorbim despre tehnologie și social media vorbim atât despre efecte negative cât și pozitive. Rețelele de socializare pot amplifica depresia, anxietatea și pot duce la dependență. Efectele pozitive sunt faptul că elevii au acces la materiale și resurse educaționale, sprijin emoțional, dar și perfecționarea skill-urilor de digitalizare”, a adăugat aceasta.

Exit mobile version