• Perdelele și draperiile sunt responsabile de felul în care va intra lumina la noi în casă, un lucru esențial care dictează întreaga atmosferă.
  • E important să alegi și culori cât mai neutre, să te ferești de modele complexe și printuri curajoase.
  • Dacă vrei un efect de design mai elegant, atunci poți opta pentru o lungime mai mare a draperiei, care să se reverse puțin pe podea.

Dacă ești în proces de renovare, știm cât de greu poate fi cu toate alegerile pe care le ai de făcut. Poate că ai o imagine de ansamblu, dar atunci când vine vorba de ales fiecare element în parte, sarcina poate fi una dificilă, tocmai pentru că sunt atâtea detalii de luat în calcul. Perdelele și draperiile nu fac excepție de la această regulă, cu atât mai mult cu cât ele sunt responsabile de felul în care va intra lumina la noi în casă, un lucru esențial care dictează întreaga atmosferă.

Ca să te susținem în acest proces și să te ajutăm să faci o alegere cât mai potrivită, am creat acest mic ghid, ca să poți cumpăra o draperie care să se integreze perfect în cameră și să creeze efectul pe care ți-l dorești.

În ce cameră ai nevoie de draperie?

Este o întrebare bună de la care să pornești. Pentru că în dormitoare vei dori o draperie atât frumoasă, cât și funcțională, care să blocheze cât mai bine lumina și să te ajute să ai un somn bun și odihnitor. Așadar, pentru dormitoare îți recomandăm să alegi o draperie din materiale textile cât mai opace. E important să alegi și culori cât mai neutre, să te ferești de modele complexe și printuri curajoase, pentru a obține un efect vizual cât mai liniștitor, care să te ajute să te relaxezi cât mai bine înainte de somn.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
PREMIERĂ MONDIALĂ ÎN AVIAȚIE
ROMÂNII SE LASĂ PĂCĂLIȚI
COP 29 VA FI DESPRE PACE
TU CE VIN BEI LA MASAS FESTIVĂ?
DEZASTRU ÎN BRAZILIA DIN CAUZA PLOILOR

În living, situația se schimbă. Aici poți alege și o draperie dintr-un material mai subțire, care să permită ca lumina să intre mai difuz în cameră atunci când ai nevoie de intimitate. Și în ceea ce privește modelul poți merge pe printuri mai creative și culori mai puternice. E important doar să alegi în aceeași linie cu stilul de design de la tine din living, ca să obții un aspect cât mai echilibrat. Nu vrei nici ca toată atenția vizuală să meargă acolo, dar nici să se piardă în aspectul general. Dacă nu știi cum să alegi designul, poți apela fie la un specialist, fie să cauți cât mai multă inspirație online sau în revistele de specialitate.

Cum măsori corect o draperie?

Acum că am lămurit materialele și printurile potrivite pentru diferite camere, hai să vedem cum să faci și măsurătorile corecte pentru o draperie.

E important să pleci de la sistemul de prindere. De acolo trebuie să măsori, până în podea. Asta va fi dimensiunea optimă a draperiei tale. Există un sistem de prindere din tavan sau sisteme de prindere din perete, aproape de tavan. În cazul în care alegi sistemul de prindere din perete e bine să urmezi regula de poziționare cu 15-20 de centimetri deasupra ferestrei.  Mai apoi, e important ca atunci când măsori draperia, să lași câțiva centimetri de material pentru această porțiune în care vei prinde draperia. Ideal între 2 și 5 centimetri.

Dacă vrei un efect de design mai elegant, atunci poți opta pentru o lungime mai mare a draperiei, care să se reverse puțin pe podea. Vei obține astfel un efect misterios și super confortabil. Desigur, acest stil nu este foarte practic din punct de vedere curățenie și dacă nu vrei să-ți bați capul cu asta, e bine să scazi 1-2 centimetri din lungimea măsurată, pentru ca draperia să pice chiar deasupra podelei din cameră.

Acum ești pregătit să mergi la cumpărături. Ia-ți notițe cu toate dimensiunile măsurate și mergi în magazinele de specialitate să cauți un model potrivit. Poți face asta, desigur, și online, unde este posibil să găsești o ofertă mult mai variată de modele și imprimeuri. Iar dacă vrei ca draperia ta să fie unică și nu te mulțumesc modelele disponibile în magazine, poți cumpăra materiale separat și apoi poți apela la un croitor să ți le creeze pe dimensiunile măsurate de tine, cu sistemul de prindere preferat. Îți mai recomandăm să nu faci rabat la calitate, asta ca să te bucuri cât mai mult de alegerea făcută. O draperie nu e ceva ce cumperi în fiecare lună, așa că vrei să te asiguri că alegi ceva nu doar frumos din punct de vedere estetic, dar și calitativ.

Citește și: