- Oamenii care care observă mai mult aspectele pozitive, tind să facă față mai ușor presiunii.
- Psihologul Judith Moskowitz recomandă 8 abilități care reduc stresul și anxietatea.
- Compasiunea de sine și stabilirea de obiective realizabile întăresc starea de bine.
Presiunile zilnice, de la responsabilitățile de familie până la situațiile de la job, stresul și anxietatea fac parte din viețile noastre. Cum le putem combate? Judith Moskowitz, psiholog la Northwestern University, vine cu un set de opt abilități care pot transforma felul în care ne simțim.
Concentrarea asupra evenimentelor pozitive, recunoștința și compasiunea de sine, mindfulness-ul zilnic și stabilirea unor obiective realizabile sunt câteva dintre abilitățile care contribuie la reducerea anxietății și îți cresc dispoziția.
Cum contribuie savurarea momentelor pozitive la reducerea stresului zilnic?
„Ar fi important să înțelegem aceste aspecte. În majoritatea timpului, suntem supărați pe noi înșine sau pe alte persoane.
Când avem capacitatea de a înțelege vina noastră, ne vom simți vinovați. Astfel, nu vom mai avea timp să facem lucruri bune pentru noi. Când nu realizăm cât de greșit acționăm, cât de ineficienți sau involuați suntem, simțim nevoia să dăm vina pe altcineva. Iar cu acea persoană ne certăm. Din păcate, în acest context, nu ne putem concentra pe nimic constructiv pentru noi. Dacă ne gândim la recomandările specialiștilor pentru cei care se confruntă cu stresul și anxietatea, cele mai importante elemente dintr-un top de 50 sunt: exercițiile fizice, care reglează structura hormonală, somnul de calitate, care ne ajută să fim plăcuți, dacă nu chiar deștepți, și socializarea”, a explicat Radu Leca, psiholog, pentru Aleph News.
„Restul elementelor propuse de specialiști ar trebui să fie înțelese din punct de vedere emoțional. Pentru a înțelege un eveniment, o acțiune, o doctrină sau o idee din această perspectivă, este esențial să fii bine cu tine. Și pentru a fi bine cu tine, trebuie să ai timp pentru tine. Din păcate, aceste lucruri nu se întâmplă, deoarece, în cea mai mare parte a timpului, ești profund nemulțumit”, a adăugat Radu Leca.