• Creierul nostru percepe trecerea timpului prin activități și experiențe, nu prin urmărirea minutelor și a secundelor.
  • Folosind un model de învățare automată, cercetătorii au confirmat că experiențele, și nu minutele sau secundele, produc schimbări în tiparele de activitate ale creierului nostru.
  • Creierul nostru nu măsoară timpul ca un ceas; în schimb, el numără experiențele.
  • Studiul a arătat, de asemenea, că pe măsură ce îndeplinim sarcini, diferite grupuri de neuroni din creier lucrează pe rând.

Ați simțit vreodată că timpul zboară atunci când vă distrați? Conform unui nou studiu realizat de cercetătorii de la UNLV, există mult adevăr în această zicală. Majoritatea oamenilor cred că creierul lor numără timpul ca un ceas, dar acest studiu, publicat în Current Biology, arată că, de fapt, creierul nostru măsoară timpul pe baza numărului de experiențe pe care le avem, scrie Knowridge.

Echipa de cercetare, condusă de James Hyman, profesor asociat de psihologie la UNLV, a descoperit că creierul nostru percepe trecerea timpului prin activități și experiențe, nu prin urmărirea minutelor și a secundelor.

„Ne dăm seama de timp prin lucrurile pe care le facem și prin ceea ce ni se întâmplă”, a explicat Hyman. „Când suntem plictisiți, timpul ni se pare lent pentru că nu se întâmplă prea multe. Dar când suntem ocupați, creierul nostru avansează cu fiecare activitate, ceea ce face ca timpul să pară să zboare.”

Recomandări

CE FILME AU AVUT PREMIERA LA VENEȚIA?
PIZZA MADE BY CHATGPT
CINE DECIDE ÎN SUA
RONALDO SCRIE ISTORIE!
GAGA, PE COPERTA VOGUE
UN NOU ROL PT. MUREȘAN

Cercetătorii s-au concentrat asupra cortexului cingular anterior (ACC), o parte a creierului care monitorizează activitățile și urmărește experiențele.

Pentru a explora acest lucru, ei au efectuat experimente cu rozătoare. Rozătoarele au trebuit să își folosească nasul pentru a răspunde de 200 de ori la o solicitare.

Oamenii de știință știau că tiparele creierului sunt ușor diferite de fiecare dată când repeți o acțiune, așa că s-au întrebat: Putem detecta modificări ale tiparelor cerebrale de la prima la a 200-a repetare? Timpul necesar pentru a finaliza sarcina afectează activitatea cerebrală?

Creierul nostru nu măsoară timpul ca un ceas; în schimb, el numără experiențele

Analizând modificările modelelor cerebrale, cercetătorii au constatat că activitatea creierului se modifică în mod constant de la începutul până la sfârșitul unei sarcini. Acest lucru era valabil indiferent dacă animalele se mișcau repede sau încet. Rezultatele au arătat că creierul nostru nu măsoară timpul ca un ceas; în schimb, el numără experiențele.

Folosind un model de învățare automată, cercetătorii au confirmat că experiențele, și nu minutele sau secundele, produc schimbări în tiparele de activitate ale creierului nostru. Hyman a ilustrat acest lucru cu o poveste despre doi muncitori din fabrică care fac 100 de widget-uri: unul a terminat în 30 de minute, celălalt în 90 de minute. În ciuda diferenței de timp, tiparele lor cerebrale erau similare. „Creierele noastre acționează ca niște contoare, nu ca niște ceasuri”, a spus Hyman. „Putem face diferența între realizarea widget-ului nr. 85 și nr. 60, dar nu și între nr. 85 și nr. 88.”

Studiul a arătat, de asemenea, că pe măsură ce îndeplinim sarcini, diferite grupuri de neuroni din creier lucrează pe rând, la fel ca alergătorii care își pasează bastonul într-o cursă de ștafetă. Acest lucru ajută creierul să țină evidența activităților și a timpului.

În mod interesant, aceste descoperiri se aplică activităților care depășesc mișcările fizice. „ACC ne ajută să urmărim lucruri precum conversațiile din timpul cinei”, a spus Hyman. „Vă puteți aminti fluxul conversației de la început până la sfârșit, dar este greu să vă amintiți propoziții specifice”.

Citește și