- Creșterea animalelor și emisiile lor poluează mult, iar trecerea la mâncăruri vegetale ar reduce emisiile de gaze
- Călătoriile cu trenul sunt mult mai puțin poluante decât avioanele, necesită mai puțină energie.
- Industria de fashion și vânzările de haine contribuie cu 8% la emisiile de gaze la nivel mondial.
Când vorbim de schimbări climatice, ne gândim la mașini și fabrici ca cei mai mari poluanți. Însă datele arată că noi, consumatorii, poluăm natura cel mai mult. Dar dacă ne schimbăm obiceiurile, putem face multe pentru a ajuta natura să se regenereze.
Advertisment
Cât de radical trebuie să ne schimbăm obiceiurile?
Depinde ce considerăm radical. Există o listă propusă de BBC, o listă destul de lungă, dar din care am selectat doar trei, cele mai puțin dureroase.
Prima pe listă este recomandarea să mâncăm mâncăruri vegetale, deci să eliminăm pe cât posibil cărnurile din alimentația noastră. Luând în vedere creșterea animalelor, indiferent că este vorba de vite, de păsări, porci și așa mai departe, aceasta necesită foarte mult apă, foarte multe teritorii, iarbă și așa mai departe.Aceasta consumă foarte mult materie primă din natură.
Recomandări
Apoi gazele eliminate de aceste animale sunt destul de nocive. Metanul în speță contribuie la efectul de seră al planetei. Deci dacă renunțăm pe cât posibil la carne în alimentație, cu aceasta vom putea reduce, bineînțeles este o estimare, cu 25% emisia acestor gaze cu efect de seră. Deci asta este o recomandare a BBC.
Apoi să luăm mai bine trenul în loc de avion. Suntem tentați noi așa să luăm, să călătorim cu avionul, indiferent că mergem în vacanță sau în călătorii de afaceri, dar dacă recurgem la transportul cu trenul este mult mai bine pentru planetă, pentru că avioanele consumă foarte mult kerosen și elimină în aer foarte multe gaze nocive. Iar din cauza aceasta, chiar dacă durează mai mult, este mai bine să mergem cu trenul pentru că încărcăm natura mult mai puțin decât o facem dacă luăm avionul.
Are vreun efect cum ne îmbrăcăm?
Are un efect foarte mare pentru că noi tindem să cumpărăm haine pe bază de bumbac, deci să conțină cât mai mult bumbac pentru că nu e așa considerăm această plantă, acest material foarte natural și foarte sănătos, dar încărcăm iarăși planeta și natura foarte mult.
Este recomandat să cumpărăm cât mai puține haine și pe cât posibil haine second-hand sau produse din materiale reciclate, pentru că dacă ne referim, de exemplu, la bumbac, acesta se degradează foarte greu, deci dacă este aruncat în aceste gropi de gunoi el arde foarte greu dacă se recurge la incinerarea bumbacului și în general este o plantă foarte nocivă.
Mai putem recurge la o metodă și anume să ne spălăm mai rar hainele, pentru că nu e așa detergenții, la fel poluează destul de mult natura și dacă ne spălăm mai rar hainele, atunci vom ajuta natura să se regenereze.
Citește și
- Adrian Sârbu: România nu mai are răbdare. Știu că într-o zi va apărea Cel Ales, care să merite și să mă reprezinte. Poate vei fi TU acela
- Te-ai gândit la ce filme te-ai uita cu copilul tău? Uite cele mai potrivite filme pentru 2025
- Cancelarul Nehammer își dă demisia. Criza politică din Austria ia amploare
Partenerii noștri