• Ca să fii resposabil trebuie să începi să consumi mai puțin
  • Fashion Revolution este cea mai mare mișcare internațională a modei
  • Între 19-25 aprilie se sărbătorește în fiecare an moda etică, moda sustenabilă, în memoria oamenilor ce au murit din cauza condițiilor precare la Arena Plaz
  • În București există astefel de magazine de reciclare a deșeurilor textile
  • Oamenii pot să cumpere haine cool și la modă cu prețuri mici și de calitate

Hai să îți spun cât de important e ce faci cu hainele pe care nu le mai porți. Statisticile arată că 70-80% din hainele pe care nu le mai îmbraci ajung la gunoi și poluează mediul.

Dar sunt și soluții pentru tine. Dacă ai o bluză sau o fustă care nu îți mai plac sunt mai multe moduri în care poți să le dai o viață nouă. Ideea de a purta haine second hand este acum în tendințe. Mai ales în rândul tinerilor, care sunt atrași de ideea de a cumpăra la prețuri mici lucruri premium.

Elena a deschis în București un magazin în care vinde haine care își caută un nou proprietar. Ideea i-a venit din propria experiență.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Acum cinci ani când am deschis magazinul, clienții noștrii erau mai mult puști care nu își permiteau neapărat haine din mall. Eu eram unul dintre ei. Am zis: vreau să îmi fac un loc de unde să îmi permit. Am venit la facultate în București și nu îmi permiteam de multe ori ce îmi doream“, spune Elena Popa, fondator ResaleShop.

Până la urmă second-handul este o formă mai responsabilă de a aborda hainele și relația cu ele. Totodată poate ne punem mai multe întrebări sau publicul care merge în zona aceasta își pune mai multe întrebări legate de compoziția pe care o au hainele“, spune Mariana Stan, Country coordination Fashion Revolution.

Cătălina se numără printre persoanele care în loc să arunce lucrurile pe care nu le purta, a preferat să le readucă la viață: „Am început cu o geacă foarte simplă pentru mine și a ieșit destul de bine. Cu siguranșă cu toții avem o haină favorită și nu vrem să o aruncăm. Sau mai există posibilitatea, să vrei să dai haina cuiva, dar vrei să știi că o poartă cu aceeași plăcere cu care tu ai purtat-o în trecut“.

Nevoia de responsabilitate etică și transparență în lanțul de producție din industria modei a dat naștere unei mișcări globale, Fashion Revolution. Anual, între 19-25 aprilie, mișcarea celebrează moda etică și responsabilă.

Dacă vrem să gândim sustenabil sau să acționăm sustenabil trebuie să ne gândim că nu trebuie să cumpărăm atât de mult. Din momentul în care ai câteva piese frumoase de calitate și pe care le poți mixa foarte bine și tu rezonezi cu ceea ce porți, cred că în asta constă un styling adevărat“, spune Mariana Stan, Country coordination Fashion Revolution.

,