• Generația Z preferă să gestioneze banii digital și să evite băncile tradiționale.
  • Folosește aplicații de tip fintech, precum Revolut, pentru ușurință și comisioane mici.
  • Economisirea este o prioritate, iar bugetarea se face prin aplicații dedicate.
  • Gen Z valorizează experiențele și alocă bugete semnificative pentru călătorii.

Tu cum îți gestionezi banii? Gen Z schimbă regulile când vine vorba de echilibrul financiar.

Tinerii adoptă rapid soluții digitale și evită cât mai des posibil sistemele bancare tradiționale. Cu accent pe experiențe și investiții moderne, această generație folosește aplicații de bugetare și platforme fintech pentru un control mai bun asupra finanțelor​​.

Cum prioritizează tinerii din Gen Z cheltuielile și economisirea?

„Vorbim de o diferență foarte mare dintre generații. Întotdeauna au existat aceste diferențe între generații, însă acum, între gen Z, chiar și gen Alpha și celelalte generații, este una clar semnificativă. 

Recomandări

SONDA PARKER ATINGE SOARELE
MUSK MIZEAZĂ PE AFD
SECRETE DESPRE UNIVERS
CE NU POȚI VIZITA ÎN 2025?
CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ

Această generație, cred că cel mai important lucru este că are clar o apetență mult mai mare pentru risc. Și asta se vede inclusiv în comportamentul lor financiar. Partea bună este că, în același timp, această generație este și mai orientată către o educație financiară, ceea ce celelalte generații nu au avut. 

Într-adevăr, gen Z folosește foarte mult mediul digital, unde există destul de multe riscuri, însă vorbim de o generație care a crescut în acest mediu și care, de foarte multe ori, știe chiar mai bine decât celelalte generații ce înseamnă un fake news, ce înseamnă aplicație care vine cu o fraudă și așa mai departe. Adică nu sunt inconștienți financiar și nici când vine vorba de zona digitală”, a declarat Alexandra Cojocaru, sociolog, pentru Aleph News.

De ce părerea generală despre gen Z este că nu reușesc să-și gestioneze finanțele într-un mod corespunzător?

„Eu cred că această părere generală, mai degrabă negativă, cu privire la cum ei își gestionează finanțele, vine și din această apetență a lor pentru risc despre care vorbeam. 

Nu e neapărat că își gestionează banii mai prost decât alte generații când erau tinere, pentru că în general tinerii nu prioritizau neapărat într-un mod corect, însă acum urmăresc generații care își asumă riscuri pentru a avea alte venituri. 

Și aici intervine partea de investiții. De investiții în bitcoin, la bursă, lucruri pe care înainte le făceau oameni de peste 40 de ani. Acum avem tineri de 18, 19, 20 de ani care fac venituri din astfel de investiții”, a declarat Alexandra Cojocaru, sociolog, pentru Aleph News.

Citește și