Cum spritul Crăciunului supraviețuiește în era modernă. Radu Leca: „Crăciunul ține de normalitate, nu de opulență”

În fiecare an, sărbătorile de iarnă ne aduc mai aproape unii de alții, ne inspiră să fim mai generoși și mai atenți la cei din jur.

Atmosfera festivă, tradițiile și simbolurile Crăciunului – de la cadouri și colinde până la mesele alături de familie – creează un sentiment unic de empatie și conexiune. Dar oare putem transforma aceste momente speciale în parte din rutina noastră zilnică?

Ce ne face să fim mai generoși și mai empatici de Crăciun?

„Noi, de Crăciun, cu cât mâncăm mai mult, cu cât facem cadouri mai mari și mai importante, cu atât ne simțim mai vinovați. Noi ne simțim vinovați de toate lucrurile pe care nu am știut să le gestionăm corect de-a lungul unui an, ajungem să ne îmbuibăm, să ajungem în spital, cumpărăm cadouri pe opulență și încercăm să ștergem cu buretele toată neputința noastră strânsă într-un an de zile. 

Noi, practic, cumpărăm Crăciunul. Crăciunul se cumpără din luna august. August, septembrie, octombrie, noiembrie. Spunem, mă schimb, mă schimb, mă schimb, mă schimb. Nu te schimbi, doar cumperi. Cumperi ceva care are legătură cu generozitatea, cu lipsa de empatie și cu o dorință teatrală de a dărui o parte din noi atât de vizibil încât să nu spună cineva, uite, anul ăsta Leca nu a făcut cadourile potrivite. Și atunci spui așa, LECA face cadourile potrivite. Cum? Cumpărând tot, oricând, oricum, pe opulență.

Stai la masa de Crăciun. La masa de Crăciun ai sarmaua, salata de boeuf, brânzica tare de oaie, cum e vorba aia, îți plouă în gură, pâinică proaspătă, cozonac și spui din ce să mănânc, din toate câte un pic, hai din toate cât de mult. Și îți dai seama că, din punct de vedere cognitiv și emoțional, tu te duci într-o zonă în care ai zero generozitate, zero empatie, zero dăruire, te îmbuibi. De ce te îmbuibi? Din vinovățiri.

E 100% comercial. Nu este vorba doar de ce cumperi, e vorba de cât mănânci, cu cât ești mai vinovat. Că nu ai fost în stare să spui lucrurilor pe nume, că ai tăcut în cuplu, că ai fost dominat și umilit în cuplu, că nu ai fost un tată bun, nu ai fost un părinte bun, nu ai fost o mamă extraordinară. Ajungi să creezi cea mai proastă variantă a ta.

În psihoterapie, în psihologia clinică, lucrurile sunt foarte clare. Avem de-a face cu acomodarea creierului, cu ideea de vinovăție. Cum? Mâncând în exces. Cum? Înghițind cantități mari de zahăr. Cum? Adăugând alcool peste tot ceea ce noi mâncăm. Cum? Mințind. Alcoolul, minciuna, mâncarea în exces, toate se transformă în cea mai proastă variantă a ta de sărbători. 

Nu ești generos că faci cadouri scumpe .Nu ești empatic că minți la masa de Crăciun. Nu dăruiești o parte din tine, crezând că-i poți minți pe toți. Categoric nu. Totul se întoarce împotriva ta, este ca într-o oglindă. 

Ajungi să te uiți la niște oameni care nu au nicio legătură cu tine, doar fiindcă arată bine, doar fiindcă au un decolteu generos sau că poartă o rochie de la un brand anume, că bea un vin pentru care altcineva a plătit, fiindcă îți arată o bucățică din viața lor, evident 100% mincinoasă și ajungi să trăiești în locul altora, netrăind pentru tine. Filmează-te tu și bucură-te peste două săptămâni să-ți dai seama ce tâmpenii s-au spus la masa de Crăciun. Bucură-te de ce ai mâncat cu măsură. Bucură-te de oamenii din casa ta fără să-i filmezi. Bucură-te de ei că există, poartă-te normal cu ei. Crăciunul ține de normalitate, nu de opulență”, a declarat Radu Leca, psihoterapeut, pentru Aleph News

Exit mobile version