- Somnul este o nevoie fundamentală a organismului, la fel ca apa hrana.
- În timp ce dormi, corpul se regenerează și își restabilește echilibrul chimic, iar creierul activează conexiuni noi, sprijinind memoria.
- Durata optimă de somn variază de la o persoană la alta, însă există anumite tipare generale în funcție de grupele de vârstă.
Dacă adormi înainte de ora 22.00, ai un risc cu până la 23% mai scăzut de a dezvolta tulburări de anxietate și depresie. O spune un studiu realizat de către cercetătorii de la Brigham and Women’s Hospital, în colaborare cu Harvard. Ei mai spun că sincronizarea somnului cu ritmul circadian susține atât sănătatea mintală, cât și productivitatea și oferă un somn mai odihnitor plus o refacere fizică mai rapidă.
Advertisment
„Viața sănătoasă se bazează pe câțiva piloni. Unul din aceștia este somnul, nutriția, mișcarea, prevenirea stresului. Spre exemplu, dacă nu facem cei 10.000 de pași pe zi, a doua zi nu simțim vreo diferență foarte mare, dar dacă nu dormim cum trebuie, cu 2-3 ore mai puțin sau deloc, o să simțim imediat efectele. E cea mască de oxigen pe care o putem pune dacă simțim că nu respirăm corect”, a explicat Andrei Roșu,
Managing Partner at Filgud Romania, la Aleph News.
Cercetările au demonstrat că deși oamenii se pot adapta cognitiv la restricția cronică de somn fără să se confrunte cu somnolență, organismul prezintă scăderi semnificative ale performanțelor fizice și mentale. Mai mult decât atât, o analiză a mai multor studii pe acastă temă a scos la iveală că somnul insuficient crește riscul de deces prematur.
Recomandări
Citește și
- Cum ai grijă de tenul tău iarna: hidratare și protecție
- Americanii se tem de un război civil după alegeri. Buncărele sunt renovate și vândute cu prețuri de la 35.000 de dolari
- ZF: România pare un paradis fiscal conform datelor privind taxele și contribuțiile raportate la PIB
Partenerii noștri