• Japonezii spun că sunt mai speriați de perspectiva de a nu merge la serviciu decât de coronavirus
  • 80% din firme nu au cum să își trimită angajații să muncească de acasă
  • Exact ca în România, în Japonia încă se mai folosesc faxurile și ștampilele, în locul mail-urilor și semnăturii electronice

Guvernatorul din Tokyo le-a cerut celor peste 13 milioane de oameni care trăiesc în metropolă să încerce să lucreze de acasă, până pe 12 aprilie. Un apel similar a venit și din partea marilor companii precum Honda, Toyota și Nissan. Și totuși, metroul din Tokyo e arhiplin la orele de vârf, scrie CNN. Situația e la fel în toată Japonia, pentru că 80% din firme nu au posibilitatea să-și trimită angajații să lucreze de acasă.

Premierul nipon Shinzo Abe a refuzat săptămâna aceasta să declare stare de urgență, deci din punct de vedere legal, companiile pot să funcționeze în continuare, iar activitatea să se desfășoare de la sedii.

La această situație se adaugă și cultura muncii pe care o au japonezii. Un studiu făcut de guvern în 2016 arăta că 1 din 5 angajați era în pericol de a munci până la moarte. Țara are chiar și un cuvânt pentru așa ceva: “karoshi”, care înseamnă moarte din cauza suprasolicitării, provocată fie de stresul provoact de muncă ori cazul angajaților care devin atât de deprimați încât se sinucid.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

“Ținem cont de informațiile privind coronavirusul și suntem mai speriați decât ați putea crede. Dar pentru japonezul de rând, munca e întotdeauna prioritatea numărul 1 și cea mai bună scuză. Dacă guvernul nu închide toate afacerile, cu câteva excepții, atunci nimeni nu va sta acasă. Suntem sclavii muncii”, a scris pe Twitter Hideya Tokiyoshi, un profesor de engleză care totuși reprezintă o excepție, pentru că ține orele online în această perioadă.

Oarecum suprinzător pentru Japonia, multe firme încă folosesc faxul și ștampilele, în loc de semnăturile electronice. Mulți angajați nu au laptop-uri pe care să le ia acasă și chiar dacă ar avea, nu pot să acceseze de la distanță serverele firmei.

O altă problema e că un sfert din populația Japoniei are peste 65 de ani, iar unii dintre acești oameni sunt în funcții de conducere, dar nu țin pasul cu tehnologia. Cel mai bun exemplu a venit în 2018, de la ministrul Cibersecurității de atunci, care avea 68 de ani și a recunoscut că nu a folosit niciodată în carieră un computer.

Japonezii mai obișnuiesc să stea peste program, pentru că iau în calcul că șeful s-ar putea întoarce după ce ia cina în oraș cu asociații. Iar în cultura niponă, e aproape imposibil să iei o decizie singur, acasă – oamenii trebuie să fie față în față, să se sfătuiască împreună și apoi să hotărască.

Japonia are o populație de 127 de milioane de oameni. A anunțat până acum peste 2.600 de cazuri de coronavirus confirmate, dintre care 63 au fost fatale. 472 de japonezi s-au vindecat după ce au fost infectați cu COVID-19.